Ce4Re-hanke mukana Hävikkiviikolla Raumalla opetusravintola Raimannissa

12.9.2024Annika KoskenkorvaUutiset

Hävikkiviikolla ravintola-alan opiskelijat oppivat käytännön taitoja ruokahävikin vähentämisestä ja kiertotalouden merkityksestä. Tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden ympäristötietoisuutta ja valmiuksia toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tulevassa työssään.

Henkilöitä valkoisissa kokin takeissa esivalmistelemassa ruokia.

Rauman WinNovan opetusravintola Raimanni muuttuu ajalla 17.–20.9.2024 kestävän kehityksen ja kiertotalouden keskipisteeksi sen opiskelijoiden osallistuessa oppilaitoksessa järjestettävään Hävikkiviikkoon. Hävikkiviikon päätavoitteena on lisätä tulevien ravintola-alan ammattilaisten tietoisuutta ruokahävikin ennalta ehkäisyn ja vähentämisen tärkeydestä ja kiertotalouden roolista tulevaisuuden yhteiskunnassa sekä omasta roolistaan tämän edistämiseksi.

Viikon aikana opiskelijat harjoittelevat kiertotalouskäytänteitä käytännössä, pyrkien valmistamaan ruokaa mahdollisimman vähäisellä hävikillä huomioiden raaka-aineiden mahdollisimman kokonaisvaltaisen käytön. Samalla he seuraavat ja punnitsevat syntyvän jätteen määrää, minkä tavoitteena on konkreettisesti havainnollistaa hävikin ennalta ehkäisyn ja vähentämisen merkitystä. Myös ravintolan asiakkaita tiedotetaan viikon aikana ruokahävikistä.

– Kestävä kehitys on yhä tärkeämpi osa ammatillista koulutusta, ja se on erityisen merkittävässä roolissa kokkien koulutuksessa. Koemmekin täällä Raumalla WinNovassa osallistumisen Ce4Re -projektiin erinomaisena mahdollisuutena tuoda kokkiopiskelijoille konkretian tasolla esille kestävän kehityksen merkitystä. Kestävän kehityksen opetuksen integroiminen kokkikoulutukseen ei pelkästään paranna opiskelijoiden ammattitaitoa, vaan myös valmistaa heitä ottamaan vastuuta ympäristöstä ja yhteiskunnasta tulevassa työssään, kertovat WinNovan lehtorit Mikko Sirola ja Jukka Mäkinen.

Opetusravintola Raimannissa Hävikkiviikkoon osallistuu toisen vuoden kokki- ja tarjoilijaopiskelijoita. Koulutuksensa aikana opiskelijat oppivat hyödyntämään sesonginmukaisia ja paikallisia raaka-aineita, mikä edistää ymmärrystä ympäristövaikutuksista ja tukee paikallisia tuottajia. Erityisesti korostetaan ruoan huolellista suunnittelua ja raaka-aineiden tehokasta käyttöä. Opetuksessa painotetaan myös eettisiä näkökulmia, kuten eläinten hyvinvointia ja reilun kaupan tuotteiden suosimista.

Lämpimästi tervetuloa hävikkiviikolle ruokailemaan ja seuraamaan, miten opiskelijat tekevät osansa kestävän tulevaisuuden puolesta. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun koordinoiman Interreg Central Baltic -rahoitteisen Ce4Re-projektin kanssa, joka edistää ravintoloiden siirtymistä kohti kiertotaloutta kehittämällä yhteisiä, helppokäyttöisiä ja edullisia kiertotalousratkaisuja sekä lisäämällä osaamista kiertotaloudesta sekä Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan kanssa, joka  järjestää toisen asteen ammatillista perus-, ammatti- ja erikois-ammattitutkintoon johtavaa koulutusta sekä monipuolista täydennyskoulutusta eri aloille.

Lisätietoja:
Annika Koskenkorva
annika.koskenkorva@samk.fi
+358 50 344 9315

Yhteisten kiertotalousratkaisujen kehittäminen ravintola-alalle (Ce4Re) on kansainvälinen, keskisen Itämeren alueella toimiva projekti (1.9.2023–30.6.2026), joka edistää ravintoloiden siirtymistä kohti kiertotaloutta kehittämällä yhteisiä, helppokäyttöisiä ja edullisia kiertotalousratkaisuja sekä lisäämällä osaamista kiertotaloudesta. Toteuttajana toimii Satakunnan ammattikorkeakoulu. Projektipartnereina ovat Pyhäjärvi-instituutti, Vidzeme Planning Region (LV) ja Ekomatcentrum (SE). Projektia rahoittaa Interreg Central Baltic -ohjelma.

Project Logos With Color

Jaa artikkeli

Lisää uutisia

Lue myös