- Etusivu
- /
- Tietoa meistä
- /
Projektit
Matkailun kehittämiskeskus on mukana maakunnallisissa, valtakunnallisissa ja kansainvälisissä projekteissa joko projektin vetäjänä tai kumppanina. Lisäksi kehittämiskeskus on erikoistunut yritysryhmien projektien koordinointiin, joissa yrittäjät kehittävät yhdessä toimintaansa. Suurin osa projektien rahoituksesta tulee erilaisista Euroopan unionin rahoituslähteistä.
Projektien teemat kytkeytyvät tiiviisti kehittämiskeskuksen toiminnan keskeisiin aihealueisiin matkailualalla:
- osaamisen kehittäminen
- koordinointi ja verkostoyhteistyö
- kansainvälistyminen
- työllisyys
- uudistumiskyky sekä yritys- että yksilötasolla
- kestävä ja vastuullinen matkailu, kiertotalous
- digitaalinen kehitys
- toimintaympäristöt ja resurssit kuten merellisyys, maaseutu, luonto ja kulttuuri, ruoka
Maakunnallisia projekteja
Toteutusaika: 1.1.2022 - 31.12.2024
Rahoittaja: Euroopan maaseuturahasto
Projektipäällikkö: Juhana Aalto, juhana.aalto@samk.fi
100Bike-hanke on yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on koordinoida ja yhtenäistää pyörämatkailuun liittyvien kehittämistoimien toteutusta Satakunnassa. Hanke tukee maakunnan matkailuyrityksiä ja muita toimijoita pyörämatkailijoille suunnattujen palveluiden kehittämisessä ja edistää siten vastuullista ja kestävää matkailua alueella. Hankkeen avulla muun muassa lisätään toimijoiden tietämystä ja osaamista pyörämatkailusta. Lisäksi hankkeessa tähdätään reitistön kehittämiseen luomalla pyöräilyreitti Kokemäenjokilaaksoon ja suunnittelemalla jatkotoimia maakunnallisesti. Hankkeen hallinnoijana ja päätoteuttajana toimii Satakunnan ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Ekokumppanit Oy.
Lisätietoa projektin hankesivulta.
Toteutusaika: 1.11.2022–31.12.2024
Rahoitus: Euroopan maaseuturahasto
Projektipäällikkö: Terja Wahlberg, terja.wahlberg@samk.fi
Gurmeeta-hankkeen päätavoitteena on nostaa ruokamatkailu Satakunnan maakunnan vetovoimatekijäksi. Hanke vahvistaa Satakunnan asemaa valtakunnallisena ruokamatkailumaakuntana hyödyntäen maakunnan perinneruokakulttuuria sekä ruoan- ja elintarviketuotannon vahvuuksia.
Lisätietoa projektin hankesivulta.
Toteutusaika: 1.3.2024 – 31.3.2025
Rahoitus: Euroopan maaseuturahasto 2023-2027
Projektipäällikkö: Niina Aalto, niina.k.aalto@samk.fi
Nature Trails – Satakunnan luontomatkailureittien ja -kohteiden datavaranto -hankkeen tavoitteena on luoda tietovaranto Satakunnan luontomatkailun kohteille ja reiteille. Hankkeessa tuotetaan tietoa ja lisätään Satakunnan matkailutoimijoiden osaamista luontomatkailupalvelujen ja -reittien tuotteistamisesta ja digitaalisen saavutettavuuden lisäämisestä. Lisäksi tunnistetaan maakunnassa olemassa olevat luontomatkailupalvelut ja -reitit sekä ohjataan ne valtakunnallisiin digikanaviin sekä ja kartoitetaan mahdollista yhteistä digitaalista alustaa palveluiden esittelemiseen Satakunnan alueelle.
Lisätietoa projektin hankesivulta.
Toteutusaika: 1.1.2019–31.12.2024
Rahoittaja: Euroopan maaseuturahasto
Projektipäällikkö: Saila Valkeaniemi, saila.valkeaniemi@samk.fi
Satakunnan matkailun kansainvälistymishanke oli yhteistyöhanke, jossa edistettiin maaseutualueen pienten yritysten kansainvälistä kasvua, kannustettiin yrityksiä yhteistyöhön sekä tiiviiseen kumppanuuteen kansainvälisten matkailijoiden houkuttelemiseksi alueelle. Hankkeen tavoitteena oli lisätä Satakuntaan suuntautuvaa kansainvälistä matkailua ja satakuntalaisten matkailun mikroyrittäjien kansainvälistymistä verkostomaisen toiminnan avulla.
Lisätietoa projektin hankesivulta.
Toteutusaika: 1.3.2024-30.6.2026
Rahoittaja: Euroopan maaseuturahasto
Projektipäällikkö: Annika Koskenkorva, annika.koskenkorva@samk.fi
ÄLYÄ matkassa – Satakunnan älykkään ja kestävän matkailun kehittämishankkeen päätavoitteena on edistää älykästä ja kestävää matkailuliiketoimintaa Satakunnassa. Hanke tuottaa tietoa ja lisää Satakunnan matkailutoimijoiden, erityisesti yritysten, osaamista liiketoiminnan uusista teknologisista trendeistä, digitaalisista työkaluista ja tiedolla johtamisesta. Lisäksi hanke kehittää strategisesti Satakunnan matkailun tiedolla johtamista kohdetasolla. Hanke tuottaa tietoa ja lisää matkailutoimijoiden osaamista myös älykkäiden työkalujen integroinnista alan ympäristöjohtamisen tueksi sekä kestävän, resurssitehokkaan ja hiilineutraalin matkailun edistämiseksi.
Hankkeen toiminnallinen yhteistyökumppani on Visit Satakunta.
Lisätietoa projektin hankesivulta.
Valtakunnallisia projekteja
Toteutusaika: 1.1.2024–30.6.2026
Rahoittaja: Euroopan maaseuturahasto
Projektipäällikkö: Saila Valkeaniemi
Hankkeen päätavoite on lisätä ja vakiinnuttaa matkailun toimijoiden välistä verkostoitumista, tuottaa ja jakaa älykkäästi tietoa laajasti sekä edistää uusien matkailun kehittämistoimenpiteiden ja -kokonaisuuksien aikaansaamista yhteistyöllä. Hankkeen toimintaperiaate pohjautuu osaamisen verkostomaiseen yhteiskehittämiseen. Tämän vuoksi hankkeessa kootaan maaseudun matkailun kehittäjätoimijoista valtakunnallinen verkosto, jossa tuotetaan käyttäjälähtöisesti uuta tietoa, jaetaan hyviä käytänteitä ja osaamista älykkäällä tavalla. Verkoston asiantuntijoita valmennetaan hyödyntämään verkostossa syntynyttä ja jaettua tietoa, jolla varmistetaan hankkeen vaikuttavuus myös yritystasolle
Lisätietoa projektin hankesivulta.
Kansainvälisiä projekteja
Kesto: 1.9.2023–30.6.2026
Rahoitus: Interreg Central Baltic
Ce4Re-projektissa edistetään ravintoloiden siirtymistä kohti kiertotaloutta keskisellä Itämerellä. Ravintola-alalla on keskeinen rooli kiertotalouden vauhdittamisessa, sillä tällä runsaasti resursseja kuluttavalla toimialalla on todettua suurempia ympäristövaikutuksia. Ala on riippuvainen valtavista määristä ja virroista ehtyviä luonnonvaroja. Se on vahvasti sidoksissa monimutkaiseen ekosysteemiin, jossa on useita toisiinsa yhteydessä olevia toimijoita ja arvoketjuja, joissa ravintolatuote on tämän järjestelmän keskiössä. Siksi tulevien vuosien tärkeä tehtävä on löytää keinoja ruoan tuotannon ja kulutuksen kestävyyden lisäämiseksi, uudelleenkäyttöön ja ruokahävikin vähentämiseksi ravintola-alalla.
Ce4Re-projekti edistää siirtymistä kohti kiertotaloutta kehittämällä yhteisiä, helppokäyttöisiä ja edullisia kiertotalouden ratkaisuja ravintoloihin sekä lisäämällä heidän tietämystään ja osaamistaan kiertotaloudesta. Projektissa kehitettävät ja toisiinsa yhdistyvät ratkaisut keskittyvät kolmeen kiertotalouden periaatteeseen (Redesign, Reduce, Rethink). Circular Menu Tool ja Waste Reduction Toolset vähentävät jätteiden määrää ja lisäävät kannattavuutta kustannussäästöjen ansiosta. Sekä ravintoloihin että kuluttajille suunnattu EkoGo-sovellus edistää alueen kiertotalousravintoloiden tunnettuutta ja samalla toimii työkaluna asiakkaiden ymmärryksen lisäämiseen kiertotaloudesta ja resurssien käytöstä.
Lisätietoja hankkeen sivulta.
Kesto: 1.10.2023–30.9.2026
Rahoitus: Erasmus+ Cooperation partnerships in higher education
Projektipäällikkö: Sanna-Mari Renfors, sanna-mari.renfors@samk.fi
Projektin pääasiallisena tavoitteena on lisätä matkailualan tulevien ammattilaisten osaamista vihreästä matkailusta. Hankkeessa luodaan aiheesta oppimateriaalia ja verkko-oppimisalusta, joita pilotoidaan korkeakoulujen opintojaksoilla, kesäkursseilla sekä elinkeinon kanssa. Alustalle tulee olemaan avoin pääsy, mikä edistää inklusiivista korkeakoulutusta. Projektissa järjestetään kohderyhmälle myös intensiivikursseja opintoretkineen.
Hankkeen toteuttavat Eszterházy Károly Catholic University (HU), Polytechnic Institute of Bragança (PT), University of Rijeka (HR), Institute of Agriculture and Tourism (HR), NATURTHOUGHTS - Turismo de Natureza, Lda (PT), Satakunnan ammattikorkeakoulu.
Toteutusaika: 1.6.2022–31.5.2026
Rahoitus: Erasmus+ Innovaatioyhteenliittymä
Projektipäällikkö: Sanna-Mari Renfors, sanna-mari.renfors@samk.fi
PANTOUR on matkailualan osaamisyhteistyön yhteenliittymä Euroopassa, jonka tarkoituksena on luoda uusia strategisia lähestymistapoja ja yhteistyötä konkreettisten ratkaisujen löytämiseksi ammattitaitojen kehittämiseksi matkailualalla. Yhteenliittymällä pyritään korjaamaan matkailualan työmarkkinoiden osaamisvajeita Euroopassa, jotka haittaavat alan kasvua, innovointia ja kilpailukykyä.
PANTOUR-yhteenliittymän muodostaa 13 partneria ympäri Eurooppaa, jotka edustavat ammatillista toisen asteen- ja korkeakoulutusta, elinikäistä oppimista sekä matkailuelinkeinoa. Projektin budjetti on yhteensä 3,8 milj. € ja se tulee tavoittamaan toimintansa aikana yli 10 miljoonaa eurooppalaista matkailualan toimijaa.
Käytännössä yhteenliittymä rakentaa innovatiivisia ratkaisuja matkailualan osaamistarpeisiin vastaamiseksi Euroopassa. Näihin ratkaisuihin sisältyvät mm. yhteiseurooppalaisten alan opetussuunnitelmien ja ammattiprofiilien laadinta, työkalujen luonti osaamisen monitorointiin sekä täydennys- ja uudelleenkoulutukseen ja strategiatyö alan osaamisen kehittämiseksi.
SAMK vastaa yhteenliittymässä yhteiseurooppalaisten opetussuunnitelmien sekä opetus- ja arviointimenetelmien laadinnasta ja käytäntöönpanosta sekä Suomen maakohtaisen yhteistyöryhmän toiminnasta.
Kesto: 1.8.2023–31.10.2025
Rahoitus: Interreg Central Baltic
Projektipäällikkö: Tiina Leino, tiina.leino@samk.fi
Tour4Youth-projektissa pyritään parantamaan Keski-Itämeren maaseutualueilla asuvien nuorten työllistymismahdollisuuksia kannustamalla heitä sitoutumaan näille alueille ja vakiinnuttamaan elämänsä yhteisössä. Hanke rakentaa siltaa nuorten työmarkkinoille pääsyyn ja kunnollisen toimeentulon ansaitsemiseen. Hankkeen painopiste on työvoimavaltaisilla matkailu-, majoitus- ja ravintola-aloilla, jotka ovat yksi suurimmista nuorten työllistäjistä.
Tour4Youth-projekti lisää nuorten kilpailukykyä työmarkkinoilla tarjoamalla heille erilaisia, kohdennettuja työmarkkinapalveluita. Pääasiallinen toiminta on nuorille räätälöity koulutusohjelma, joka sisältää verkkokoulutus-osion ja työllistymisjakson koti- tai ulkomailla. Koska projekti toteutetaan yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen, työvoimatoimistojen ja työnantajien kanssa, se parantaa heidän pääsyään laadukkaaseen työelämään ja antaa valmiuksia rakentaa kestävää, tavoitteellista uraa.
Lisätietoa hankkeen verkkosivuilta. (centralbaltic.eu)
Päättyneet projektit
Taikayöntien lumo -yhteistyöhanke
Toteutusaika: 1.3.2022–30.6.2024
Rahoitus: Euroopan Maaseuturahasto
Projektipäällikkö: Niina Aalto, niina.k.aalto@samk.fi
Taikayöntien lumo -hanke edistää kestävää lähi- ja kotimaan matkailua, kehittää alueen saavutettavuutta, parantaa alueen imagoa ja aktivoi alueen toimijoita synkronoimaan oman toimintansa ja sen kehittämisen Taikayöntien sateenvarjon alle.
Maaseutu ja sen matkakohteet elävät uutta nousukautta. Maaseudun rauha, tila ja väljyys vetävät puoleensa matkailijoita, vapaa-ajanviettäjiä ja asukkaita, jotka pakenevat ruuhkia ja ihmismääriä isoista asutuskeskuksista maaseutumiljööseen ja etätöiden ääreen.
Taikayöntie on yksi Suomen virallisista matkailuteistä. Se kulkee läpi Huittisten, Punkalaitumen ja Urjalan maaseudun valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä. Taikayöntien on elänyt uinuvia vuosia ja kaipaa nyt reitin uudenlaista esittelyä nykypäivän ihmisten kiinnostusten pohjalta. Tätä työtä tukee myös Taikayöntien Lumo -hanke.
Hankkeen hallinnoijana toimii Satakunnan ammattikorkeakoulu ja avainkumppaneina Huittisten kaupunki sekä Punkalaitumen ja Urjalan kunnat.
Lisätietoa Taikayöntien lumo -hankesivulta.
#MATKAAN – Nuorten työllistymisen edistäminen koronapandemiasta kärsivällä matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalla
Toteutusaika: 1.5.2022–31.12.2023
Rahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto
Projektipäällikkö: Teija Nuurma, teija.nuurma@samk.fi
#MATKAAN-hankkeen päätavoitteena oli tukea nuorten työllistymistä koronapandemiasta kärsivällä matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalla. Hanke oli ns. kohdennettu täsmäisku alan työpaikan löytämiseksi ja nuorten työnhakijoiden nopeaksi työllistymiseksi alalle. Tätä tuettiin hankkeessa kehittämällä nuorille suunnattuja innovatiivisia keinoja osana nuorisotakuun toteutumista, edistämällä nuorten työnhakijoiden ja avointen työpaikkojen kohtaantoa sekä käynnistämällä eri toimijoiden välinen yhteistyö teeman parissa.
Hankkeessa kehitettiin valittujen nuorten työnhakijoiden tietoisuutta alan ura- ja työllistymismahdollisuuksista, työelämävalmiuksia, itsensä johtamis- ja urasuunnittelu- sekä työnhakutaitoja. Tämä toteutettiin henkilökohtaisen ohjauksen ja kaikille nuorille yhteisen valmennussarjan avulla yhdessä matkailuyritysten ja muiden sidosryhmien kanssa huomioiden sisällöissä alalle tyypilliset piirteet. Hankkeessa vauhditettiin nuorten työnhakijoiden rekrytointeja etsimällä nuorille avoimia alan työpaikkoja ja yritysten sekä muiden alan toimijoiden täsmätarpeisiin soveltuvia nuoria työntekijöitä. Hankkeessa rakennettiin myös alueellinen yhteistyöverkosto nuorten työllistymisen tukemiseksi alalle.
Lisätietoja hankkeen verkkosivulta.
Tiedolla johtaminen matkailun menestystekijäksi Karhuseudun alueella
Toteutusaika: 1.1.2021–31.12.2023
Rahoittaja: Leader Karhuseutu
Projektipäällikkö: Saila Valkeaniemi, saila.valkeaniemi@samk.fi
Hankkeen tavoitteena oli tuottaa uutta osaamista ja uusia toimintatapoja olemassa olevan liiketoimintatiedon (Business Intelligence, BI) hyödyntämiseksi matkailuyritysten ja –kohteiden toiminnan kehittämisessä ja päätöksenteossa Karhuseudun alueella. Hankkeessa hyödynnettiin tiedolla johtamisen työkaluja, joiden avulla luotiin alueen matkailuyrityksille ja -kohteille menestyksen avaimia kansallisessa ja kansainvälisessä matkailumarkkinassa haastavassa Covid-19 erityistilanteessa.
Lisätietoja hankkeen verkkosivulta.
Energiaa ja elämyksiä: Hyvinvointimatkailun yritysryhmähanke
Toteutusaika: 1.12.2021 –31.12.2023
Rahoittaja: Leader Ravakka
Projektipäällikkö: Saila Valkeaniemi, saila.valkeaniemi@samk.fi
Kuuden mikroyrityksen yhteisessä hankkeessa hyvinvointi- ja luonnonvara-alan yrittäjät verkostoituivat matkailuyritysten kanssa ja tuottivat omien vahvuusalojensa kautta palveluja Satakuntaan matkaaville matkailijoille. Hankkeen päätavoitteena oli ryhmän yritysten kannattavuuden parantaminen ja myynnin kasvattaminen. Kasvua tavoiteltiin yhteistyön ja laadukkaan hyvinvointimatkailun tuoteperheen rakentamisen, siihen liittyvän markkinointiviestinnän sekä yrittäjien osaamisen parantamisen kautta.
RestarT – Matkailualan mikro- ja pienten yritysten muutos- ja sopeutumiskyvyn sekä työhyvinvoinnin lisääminen koronakriisissä
Toteutusaika: 1.9.2021–30.8.2023
Rahoitus: Euroopan Sosiaalirahasto
Projektipäällikkö: Saila Valkeaniemi, saila.valkeaniemi@samk.fi
Matkailu on yksi toimialoista, joihin koronapandemia vaikutti voimakkaimmin Satakunnassa. Tämän vuoksi ala oli vakavissa vaikeuksissa ja siihen kohdistui pandemian takia ennennäkemätön paine. RestarT-hanke vastasi siten koronapandemian (COVID 19) aiheuttamiin haasteisiin ja vaikutuksiin. Hanke tuki matkailualan uutta kasvua keskittymällä alan mikro- ja pienten yritysten resilienssiin eli muutos-, sopeutumis- ja uudistumiskykyyn. Hankkeen tavoitteena oli nopeuttaa ja vahvistaa matkailualan yritysten koronapandemian aiheuttamasta kriisistä johtuvaa toipumista ja näin turvata tuottavuutta, työhyvinvointia ja työllisyyttä. Hanke tarjosi koulutusta, ohjausta ja vertaisoppimista, joilla edistettiin yritysten ja niiden henkilöstön valmiuksia, osaamista ja muutos-, sopeutumis- sekä uudistumiskyvykkyyttä.
Käytännössä RestarT-hanke kehitti osaamista ja tarjosi tukea sekä työkaluja matkailualan yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseksi koronapandemian muuttamassa toimintaympäristössä.
Lisätietoa RestarT -hankkeesta projektin sivulta.
Matkailuyritykset kestävälle polulle
Projektipäällikkö: Saila Valkeaniemi, saila.valkeaniemi@samk.fi
Skills4CMT: Sector-specific skills development in coastal and maritime tourism
Toteutusaika: 1.11.2020–30.6.2023
Rahoittaja: Erasmus+ KA2 Strategic Partnership
Projektipäällikkö: Sanna-Mari Renfors, sanna-mari.renfors@samk.fi
Erasmus+ strateginen kumppanuushanke tähtäsi matkailukoulutuksen laadun ja digitalisaation kehittämiseen. Koska merellinen matkailu on Euroopan suurin merellinen elinkeino, hankkeen keskiössä oli matkailuelinkeinolle tarpeellisen osaamisen kehittäminen merellisessä toimintaympäristössä. Hankkeen tuloksena merelliseen matkailuun luotiin eurooppalaiset ammattiprofiilit, kehitettiin yhteiseurooppalainen opetussuunnitelma korkeakoulujen strategisen yhteistyön vahvistamiseksi ja luotiin opetussuunnitelman toteuttamiseksi digitaalisia, avoimia opetusresursseja.
Lue lisää hankkesta www.skills4cmt.eu
CircTourRDI – Matkailun kiertotalouteen liittyvän TKI-toiminnan kansainvälistyminen
Toteutusaika: 1.10.2021-31.1.2023
Rahoitus: Euroopan aluekehitysrahasto
Projektipäällikkö: Sanna-Mari Renfors, sanna-mari.renfors@samk.fi
Kansainvälisen yhteistyön ja TKI-toiminnan lisääminen nähdään yhdeksi kiertotalouden ja matkailualan kasvun jakehittymisen edellytykseksi Satakunnassa. Tämän vuoksi CircTourRDI-hankkeen tavoitteena oli edistää matkailun kiertotalouteen liittyvän elinkeino- ja osaamislähtöisen TKI-toiminnan ja yhteistyön kansainvälistymistä. Hanke vahvisti matkailualan vihreää siirtymää tukevaa TKI-toimintaa ja edesauttoi tämän kautta matkailualan palautumiskykyä tukevaa elpymistä koronapandemiasta toipumisen näkökulmasta. Koska hankkeen teemana oli kiertotalous, hanke kehitti erityisesti elinkaariajatteluun ja systeemiseen muutokseen liittyvää TKI-toimintaa sekä edisti yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteiden toteutumista.
CircTourRDI- hanke tuki Satakunnan älykästä erikoistumista yhdistämällä uudella tavalla kaksi maakunnan kasvualaa, mahdollistamalla matkailun ja kiertotalouden monialaisen TKI-toiminnan ja verkostojen kansainvälistymisen käynnistämisen.
Hanke rahoitettiin REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Lue lisää projektin sivulta.
Greener Business Practices as Competitive Advantage for Micro and Small Tourism Companies in the Nordic-Baltic Region
Toteutusaika: 1.10.2021-31.12.2022
Rahoittaja: NordPlus
Projektipäällikkö Jaana Ruoho, jaana.ruoho@samk.fi
Projektin tavoitteena oli lisätä korkeakouluopiskelijoiden ja mikroyrittäjien osaamista kestävistä liiketoimintakäytänteistä. Projektin kautta osallistujat lisivät osaamistaan kestävästä ja vastuullisesta liiketoiminnasta sekä oppivat integroimaan kestävän kehityksen tavoitteet osaksi toimintaansa. Tämän lisäksi osallistujien ymmärrys kuluttajien muuttuvista tarpeista kestävien tuotteiden ja palvelujen tuotteistamiseksi kasvoi. Projekti lisäsi myös Itämeren alueen yhteistyötä teeman parissa. Olennainen osa projektia oli korkeakoulujen toteuttama yhteinen intensiivikurssi aiheesta.
Partnerit: Lapin ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Dalarna University, Tallinn University of Technology, Estonian Maritime Academy Centre for Blue Economy ja Turiba University.
Satakunnan matkailun kasvuhanke
Toteutusaika: 1.9.2019-31.12.2022
Rahoittaja: Euroopan maaseuturahasto
Satakunnan matkailun kasvuhanke oli yhteistyöhanke, joka edisti osaltaan Satakunnan matkailun kasvuohjelman toteutumista, kehitti maakunnan maaseutumatkailutoimijoiden välisten teema- ja liiketoimintaverkostojen koontia, koordinointia ja ylläpitoa sekä kehitti maaseudulla toimivien toimijoiden yrittäjyys- ja liiketoimintaosaamista. Hanke toimi maaseutumatkailukentän kokoavana toimijana ja kehittämistoimenpiteiden koordinoijana maakunnassa sekä edisti maaseutumatkailua elinkeinona.
Lue lisää hankkeesta www.satamatkaamaalle.fi
Matkailuyrityksille kasvua Kiinasta
Toteutusaika: 1.11.2017–31.12.2022
Rahoittaja: Euroopan Maaseuturahasto
Viiden matkailun mikroyrityksen yritysryhmähankkeen tavoitteena oli kehittää yritysten kansainvälistymistä, erityisesti Kiinan matkailumarkkinoille ja hakea kasvua eritoten kiinalaisille lapsille ja nuorille suunnatuista leirikoulusta. Hankkeessa toimenpiteenä yritykset tuotteistivat vetovoimaisia leirikoulutuotteita Kiinan markkinoille sopiviksi, heille koottiin markkinointimateriaalia kiinan kielellä (myös muita kieliä) ja osallistuttiin Kiinan markkinointimatkoille yhdessä Visit Finlandin kanssa. Hanke lisäsi matkailuyritysten kansainvälistymistä Kiinaan, liiketoimintamahdollisuuksia, ja yritysten kilpailukykyä.
TourInt2030 – Satakunnan matkailun kasvuohjelman 2030 edistäminen kansainvälisten verkostojen ja yhteistyön kautta
Toteutusaika: 1.10.2020-31.3.2022
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto
TourInt2030-hankkeen tavoitteena oli edistää Satakunnan matkailuelinkeinon kehittymistä tukevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa vahvistamalla yhteistyötä ja verkostoja kansainvälisellä tasolla. Hanke tuki ja laajensi satakuntalaisen matkailun tutkimus- ja kehittämistoiminnan kansainvälisiä kumppanuuksia, verkostoja ja yhteyksiä eurooppalaisiin aloitteisiin ja ohjelmiin.
Digitalisation Opportunities among Coastal Tourism Entrepreneurs and Networks
Toteutusaika: 15.5.2020-31.12.2021
Rahoittaja: NordPlus
Hankkeessa suunniteltiin ja järjestettiin viiden opintopisteen opintojakso, jossa kehitettiin digiosaamista pienissä Satakunnan rannikolla sijaitsevissa matkailuyrityksissä. Opintojakso suunniteltiin ja toteutettiin kuuden Pohjois-Euroopan ja Baltian korkeakoulun yhteistyönä.
12 unelmaa
Toteutusaika: 1.6.2017-31.12.2021
Rahoittaja: Leader Pyhäjärviseutu
12 unelmaa -yritysryhmähanke oli kolmen euralaisen, matkailusta uutta kasvua hakevan, mikroyrityksen tarpeista lähtevä hanke, joka keskittyi uusien hyvinvointimatkailutuotteiden tuotteistamiseen sekä näiden markkinoinnin ja myynnin edistämiseen. Hankkeen päätavoitteena oli 12 unelmaa hyvinvointimatkailun tuoteperheen lanseeraus ja yritysten profilointi hyvinvointimatkailupalveluja ympäri vuoden tuottavina yrityksinä.
Eteläisen Pyhäjärviseudun yhteismarkkinointi
Toteutusaika: 1.11.2017–31.10.2021
Rahoittaja: Euroopan Maaseuturahasto
Eteläisen Pyhäjärviseudun yhteismarkkinointi -yritysryhmähanke on kolmen matkailun mikroyrityksen yritysryhmähanke Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Hankkeen yritykset sijaitsevat Euran, Pöytyän ja Oripään alueilla. Hankkeen tarkoituksena on lisätä yrittäjien välistä yhteistyötä ja kehittää luonto- hyvinvointi- ja kalastusmatkailutuotteita alueella. Hankkeessa keskitytään uusien yhteisten ja yrityskohtaisten matkailutuotteiden markkinointiin erityisesti digitaalisissa markkinointikanavissa.
BalticBlueMarinas: Remote Baltic Marinas Drivers for Sustainable Coastal and Maritime Tourism Development
Toteutusaika: 1.10.2020-30.9.2021
Rahoittaja: Interreg Baltic Sea Region
Siemenraha-hanke keskittyi edistämään Itämeren kehittämistä kestävänä matkakohteena keskittyen alueella sijaitseviin vierasvenesatamiin. Hankkeessa kartoitettiin Itämeren maaseutualueilla sijaitsevien vierasvenesatamien kestävän kehityksen nykytila ja laadittiin hankesuunnitelma tämän perusteella nousevien tarpeiden edistämiseksi. Hankkeen toimenpiteiden kautta tavoitellaan vierasvenesatamien yhdistämistä laajemmin alueen matkailukehitykseen.
Jämi Maat
Toteuttaja: 1.5.2017-30.6.2021
Rahoittaja: Leader Pohjois-Satakunta
Jämi Maat -yritysryhmähanke oli neljän jämijärveläisen matkailun mikroyrityksen tarpeista lähtevä hanke, joka keskittyi hankeyritysten uusien matkailutuotteiden markkinoinnin ja myynnin edistämiseen. Hankkeessa yrittäjät kouluttautuivat digitaalisen markkinoinnin osaajiksi, otattivat uusia valokuvia ja videoita hankeyrityksistä ja uusista matkailupalveluista, tekivät erilaisia markkinointitoimenpiteitä sekä -materiaaleja. Kolmen ison uuden tuotteen lanseeraus oli hankkeen päätavoite, tavoitteena saada matkailijat matkustamaan Jämille ympärivuotisesti.
Luvian saariston merelliset matkailupalvelut
Toteutusaika: 15.11.2017-31.5.2021
Rahoittaja: Leader Karhuseutu
Luvian saariston merelliset matkailupalvelut -yritysryhmähanke on neljän luvialaisen mikroyrityksen yhteinen hanke. Hankkeen päätavoitteena on ryhmän yritysten kannattavuuden parantaminen ja myynnin kasvattaminen, jota tavoitellaan tuotteistamisen, yhteistyön ja laadukkaan yhtenäisen markkinointiviestinnän kautta. Näillä toimenpiteillä vahvistetaan myös Laitakarin ja Luvian saariston profiilia ja brändiä matkailumarkkinoilla, mikä parantaa yritysten tuotteiden löydettävyyttä.
Tilaa Matkailun kehittämiskeskuksen uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.