KILPAILU: Lähetä meille hävikkiruoka-reseptisi!
Kutsumme kaikki ruoanlaiton ystävät mukaan kehittämään uusia, innovatiivisia hävikkiruokareseptejä! Etsimme kiertotalousajattelun mukaisia luomuksia, jotka pääsevät osaksi vapaasti käytettävää reseptipankkiamme.


Kilpailuaika: 8.1.–8.2.2025
Palkinnot:
Kaksi parasta reseptiä palkitaan BioProffan biokeruuastioilla! Kilpailureseptit arvioi tuomaristo, johon kuuluu keittiömestari Simo Reijonsaari, CEO Pooki Foods ja kouluttaja Olli Takanen, Perho PRO.
Näin osallistut:
Lähetä reseptisi meille 8.2.2025 mennessä alla olevan kilpailulomakelinkin kautta. Voit lähettää kilpailuun niin monta reseptiä kuin haluat.
Kilpailuraaka-aineet:
Kilpailuun haetaan reseptejä, jotka käyttävät jotakin seuraavasta 12 raaka-aineesta, niiden ylijäämästä tai hävikistä:
- peruna
- porkkana
- punajuuri
- sipuli
- omena
- lehtisalaatti
- kurkku
- tomaatti
- leipä
- kana
- sianliha
- kala
Raaka-aineet on valittu suomalaisten, ruotsalaisten ja latvialaisten ravintoloiden haastatteluiden pohjalta. Näitä raaka-aineita käytetään eniten ja niissä on paras potentiaali innovatiivisiin kiertotalousajattelun mukaisiin hävikkiruoka-resepteihin.
Arviointikriteerit:
Etsimme ennen kaikkea reseptejä, jotka käyttävät jotakin tai joitakin kahdestatoista listatusta raaka-aineesta innovatiivisesti. Voittajaresepteissä otetaan huomioon raaka-aineen mahdollisimman laaja hyödyntäminen tai uudenlainen käyttötapa, herkullista makua unohtamatta!
Mitä ovat hävikkiruoka-reseptit?
Hävikkiruoka tarkoittaa syömäkelpoista ruokaa, joka muuten päätyisi roskiin tai biojätteeseen. Reseptikehityksessä tämä ajatus tarkoittaa, että kaikki raaka-aineiden osat, sivutuotteet ja ylijäämät pyritään hyödyntämään. Esimerkiksi perunankuoret, keitinvesi tai ylijäänyt perunamuusi voivat toimia uusien luomusten pohjana!
Lisätietoja:
Kilpailu on osa Ce4Re-hanketta, joka kehittää kiertotalousratkaisuja ravintola-alan ja ruokapalvelujen ammattilaisille Itämeren alueella. Kilpailun resepteistä kootaan julkinen reseptipankki. Reseptin lähettäjän suostumuksella reseptissä voidaan mainita hänen nimensä tai edustamansa taho.
Kilpailuun liittyvät kysymykset ja lisätiedot:
Ellinoora Havaste
ellinoora.havaste[at]pji.fi
Pyhäjärvi-instituutti
EU Central Baltic Programme -rahoitteinen Ce4Re-projekti edistää siirtymistä kiertotalouteen kehittämällä yhteisiä, helppokäyttöisiä ja edullisia ratkaisuja ravintoloihin. Se lisää ravintoloiden ja ruokapalvelujen tietämystä ja osaamista kiertotaloudesta. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulu, EkoMatCentrum (Ruotsi), Pyhäjärvi-instituutti ja Vidzemen suunnittelualue (Latvia).