Ei vain yksi polku – Matkailualan uratarinat nostavat esiin alan monipuolisuuden

12.5.2023Anne Paavilainen, Martiina SalokangasUutiset

Onko olemassa vain yhtä urapolkua? #Matkaan -hankkeen uratarinat kertovat tarinoita työn ilosta, omannäköisestä urasta, periksiantamattomuudesta ja tavoitteista, jotka syntyivät vasta matkalla. Toisinaan matka omalla urapolulla voi olla hyvinkin polveileva, vaikka ala pysyisikin samana.

Kulissikuva Johanna Huuhkan haastattelusta. Kuvan etualalla kamera ja taustalla näkyy Johanna.
Jonna Huuhkan urapolku on johtanut SAMKiin matkailuliiketoiminnan lehtoriksi.

Uratarinoissa kuusi matkailualalla työllistynyttä henkilöä kertovat omat urapolkunsa siihen asti missä he ovat nyt. Jokainen tarina on kertojansa näköinen polku matkailu-, majoitus- tai ravintola-alalta. Tarinoissa kerrotaan, kuinka alalle on päädytty ja miten ura alalla on edennyt siihen pisteeseen, jossa tarinoiden kertojat ovat nyt. Toiset ovat aina tienneet mihin tähtäävät, toisille oma polku on auennut vasta polulla kulkiessa. Alalle päätyminen on voinut käydä huomaamatta, mutta alanvaihtosuunnitelmia ei tarinoiden kertojilla ole. Yhteistä kaikille tarinoiden kertojille on, että jokainen heistä tekee omaa työtään, koska haluaa tehdä sitä. Työtä tehdään halusta kohdata ihmisiä, olla mukana tuottamassa elämyksiä ja omasta innostuksesta.

Koronapandemian vaikutukset näkyivät useimmilla matkailualojen työpaikoilla tavalla tai toisella, lähes kaikki mainitsevat keskusteluissa pandemiavuosien tuoneen eteen haasteita. Haasteet eivät kuitenkaan ole lannistaneet. Jos on ollut tarpeen, on löydetty uusia ja erilaisia keinoja toteuttaa itselleen tärkeää työtä, haluttu pysyä alalla ja löytää uusia väyliä tehdä itselle merkityksellä alalla töitä.

Kokeilemalla rohkeasti kohti tavoitteita

Jokaisella tarinansa kertoneista on matkannut askelaskeleelta kohti nykyistä työtä. Jokainen on edennyt kohti tämänhetkistä työtä pikkuhiljaa, löytäen niitä itselleen sopivimpia töitä ja työpaikkoja. Useimmat olivat matkansa varrella joko opiskelleet alaa, jolle eivät ole jääneet tai työskennelleet työssä, joka ei ollut heille sitä ominaisinta. Näistä opinnoista tai töistä jokainen kuitenkin koki saaneensa tärkeää oppia, jotta se omin juttu on ollut mahdollista löytää.

Viesti nuorille on selkeä: Kokeile rohkeasti useampaa polkua! Kaikki eivät pidä samoista asioista ja eri työtehtävät ja kokemukset tukevat toisiaan. Ala on täynnä mahdollisuuksia, jokaisen oma polku löytyy kyllä ja monipuoliset työmahdollisuudet rikastuttavat sitä.

Jaa artikkeli

Lue myös