Kiertotaloudessa piilee matkailun näkökulmasta merkittävä liiketoimintapotentiaali

3.12.2021Uutiset

Matkailuala hyödyntää toiminnassaan suuria määriä luonnonvaroja ja on vahvasti kytköksissä erilaisiin arvoketjuihin ja resurssivirtoihin. Tällaisia ovat muun muassa ruokatuotanto, rakennettu ympäristö ja logistiikka. Matkailualan toimijoilla onkin merkittävä rooli kiertotalouteen siirtymisessä ja sen edistämisessä.

Jenni Nurmi seisoo Krookan Plassin tiskin vieresä. Hänen takanaan seisovat muut työntekijät.

– Kiertotalous on sitä, että ymmärretään kaikkien olemassa olevien resurssien arvo ja pyritään pitämään resurssit mahdollisimman pitkään ja laajasti kierrossa, kiertotalouskonsultti ja kesäkahvila Krookan Plassin yrittäjä Jenni Nurmi kertoo.

Kiertotaloudessa on paljon hyvin erilaisia liiketoimintamalleja. Kaikkia malleja yhdistää kuitenkin se, että jo olemassa olevista resursseista saataisiin mahdollisimman monelle mahdollisimman paljon irti mahdollisimman pitkään. Nurmen mukaan kiertotaloudessa ja resurssiviisaudessa piilee matkailun näkökulmasta merkittävä liiketoimintapotentiaali.

– Aikaisemmin on totuttu siihen, että tuote esimerkiksi sukset tai pyörä on pitänyt ostaa. Kiertotalouden näkökulmasta ostetaankin palvelu vain siksi aikaa, kun tuotteita aidosti tarvitsee. Vuokrauspalveluiden päälle pystytään rakentamaan paljon lisää palveluita. Jakamisalustojen kehittyessä omien resurssien jakaminen muille parantuu, Nurmi kertoo.

– Matkailu- ja ravintola-alalla on paljon hävikkiä. Kiertotalousajattelulla pystytään vaikuttamaan hävikkiin sekä pitämään asioita kierrossa. Se on suoraa tulosta yritykselle, Nurmi lisää.

Matkailualalla on mahdollista työllistyä myös osavuotisesti

Krookan Plassi on Krookan vierasvenesataman rantaan Merikarvialle perustettu kesäkahvila. Merikarvian asukasluku kolminkertaistuu kesäkaudella. Kahvilan tarkoitus on palvella koko kansan olohuoneena ja yhdistää paikkakuntalaisia ja kesäasukkaita. Eniten kahvila kerää päälle kolmekymppisiä, mutta ikähaarukka on silti hyvin laaja. Plassin 94-vuotias vakiasiakas käy kahvilassa joka päivä sen ollessa auki.

– Aikuisia kiinnostaa Krookan Plassissa erityisesti vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteiden näkyminen toiminnassa, Nurmi sanoo.

Nurmi on vielä melko uusi yrittäjä. Hän on ehtinyt kuitenkin perustaa koronavuosien aikana jo kaksi osakeyhtiötä. Kesäsesongin ajan Nurmi pyörittää kesäkahvila Krookan Plassia. Lopun vuotta hän toimii kiertotalouskonsulttina.

– Olen luonteeltani melko intensiivinen ja se näkyy myös yritystoiminnassani. Päädyin yrittäjäksi koska uskon, että yrittäjyydellä pystyy vaikuttamaan maailmaan ja ympäristöön todella hyvin. Verrattuna esimerkiksi politiikkaan se on mielestäni joustavampi ja nopeatempoisempi tapa saada jotain näkyvää aikaiseksi, Nurmi kertoo.

Nurmi näkee matkailuyrittäjyydessä paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Hän toivoo, että useampi ihminen näkisi, että alalla on paljon hyviä tapoja löytää ansainta- ja liiketoimintamahdollisuuksia.

– Ihmiset ovat entistä valmiimpia maksamaan laadukkaista palveluista ja elämyksistä. Kannattaa rohkeasti lähteä etsimään sellaisiakin ratkaisuja, jotka työllistäisivät esimerkiksi osan vuotta, Nurmi kannustaa.

Kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen on useita eri tulokulmia

Nurmi on erityisen kiinnostunut kestävien ja vastuullisten valintojen yhdistämisestä niin että toiminnalla voi tehdä hyvää liiketoimintaa. Kestävän kehityksen eri osa-alueet onkin pyritty huomioimaan mahdollisimman monipuolisesti Krookan Plassin toiminnassa.

– Toivon että kaikesta mitä yrittäjänä teen, jäisi positiivinen kädenjälki. Ei pelkästään ympäristön näkökulmasta vaan myös sosiaalinen ja taloudellinen näkökulma huomioiden, Nurmi sanoo.

Krookan Plassi tarjoaa mahdollisimman monelle sopivia lähituotettuja kahvilatuotteita. Lähituotetut raaka-aineet ja tuotteet tukevat osaltaan juuri taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä. Kahvilan tarjonnasta löytyy muun muassa paikallisen cateringyrittäjän tekemää saaristolaisleipää, savukalaa viereisestä savustamosta, kahvilan omaa olutta läheltä olevalta tekijältä, Karhulinnan jäätelöä ja erikoisuutena kuplavohveleita.

– Vastuullisuutta voi tehdä monella tapaa ja yksi sellainen on inkluusio eli pyritään siihen, että palvelut olisivat mahdollisimman monelle saavutettavissa ja saatavissa. Me toimme valikoimaamme esimerkkinä kuplavohvelit, joita aiemmin on saanut isommista kaupungeista kuten Turusta, Tampereelta ja Helsingistä. Lisäksi kehitimme taikinan niin, että se on valmiiksi viljaton ja gluteeniton, Nurmi täsmentää.

Krookan Plassissa sosiaalisen kestävyyden näkökulma korostuu myös työntekijöiden valinnassa. Kahvilaan on otettu töihin nuoria ensimmäiseen kesätyöhönsä.

– Ensimmäinen työkokemus on yleensä vaikein saada. Olemmekin etsineet varta vasten nuoria, jotka eivät ole aikaisemmin olleet töissä. Haluamme kantaa vastuumme yrityskansalaisina ja mahdollistaa työllistymistä omalla alueellamme. Nuorten palkkaaminen on ollut yksi palkitsevimmista asioista, joita viime kesänä teimme, Nurmi sanoo.

Kesäkahvila on rakennettu kahdesta merikontista, sen kupit ovat second handia, myynnissä olevat paidat ovat kierrätyskuidusta ja terassin tuolit on vuokrattu.

– Krookan Plassi on rakennettu kahdesta merikontista, jotka ovat seilanneet aikaisemmin Antwerpenin ja Vuosaaren väliä. Ajatus on, että rakennusta voi tarvittaessa muokata tai vaikka siirtää pois, jos sitä ei enää tarvita ja käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen, Nurmi sanoo.

Kiertotaloutta voi käyttää liiketoiminnassa molempiin suuntiin. Krookan Plassi tarjoaa kiertotalouteen pohjautuvia palveluita, mutta se myös hyödyntää niitä.

– Krookan Plassin kaikki terassikalusteet on vuokrattu. Jos tarpeemme muuttuvat niin voimme palauttaa kalusteet ja valita jotain muuta tilalle, Nurmi sanoo.

Vaikka paljon on tehty, näkee Nurmi myös kehityskohteita.

– Jatkuvan kehittämisen ajatus kuuluu olennaisena osana kiertotalouden malliin ja se näkyy meillä vahvasti.  Ruokahävikkimme on minimaalista, mutta henkilökohtainen tavoitteeni on, ettei sitä tulisi lainkaan, Nurmi jatkaa.

SAMKilla on suuri merkitys tiedon jakajana

Nurmi näkee oppilaitosten ja erityisesti korkeakoulujen merkityksen matkailualalla suurena. Hänen mukaansa on tärkeää, että toimialalta koostetaan laajempaa näkemystä sekä ollaan ajan hermolla uusista tapahtumista.

– Olen ottanut SAMKiin yhteyttä jo ihan meidän konseptimme kehitysvaiheessa. SAMKilla on valtavasti tutkimusta ja hankkeita kestävästä merellisestä matkailusta. Luin alkuvaiheessa paljon SAMKin tutkimuksia, raportteja ja keissejä. Sain niistä tukea ja ideoita omalle ajatukselle siitä mitä pitäisi huomioida ja mitä pitäisi tehdä. SAMKin tuottama tieto oli ratkaisevassa asemassa, kun laadin liiketoimintasuunnitelmaa ja hain dataa siihen miksi vaikkapa ELY-keskuksen pitäisi rahoittaa toimintaani, Nurmi sanoo.

Tällä hetkellä Nurmi on yhdessä SAMKin asiantuntijoiden kanssa käynyt läpi miten alueellista yhteistyötä voitaisiin laajentaa. Krookan Plassi on mukana toista kertaa ChangeMakers -haasteessa ja takana on myös yksi hackathon.

– Minulle on tärkeää osallistaa nuoria ja opiskelijoita sekä tarjota heille mahdollisuuksia yritysyhteistyöhön ja työelämälähtöisyyteen, Nurmi sanoo.

Uusimpana Krookan Plassi on mukana SAMKin yritysryhmähankkeessa hakemassa ympäristö- ja vastuullisuussertifikaatteja.

– Odotan innolla uutta projektia ja siinä tapahtuvaa verkostoitumista ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, Nurmi sanoo.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös