Opintoretkiltä uusia ideoita ja verkostoja

22.9.2022Minna Uusiniitty-KivimäkiUutiset

Pitkään koronapandemia esti opintomatkojen järjestämisen, mutta nyt Matkailun kehittämiskeskuksen hankkeiden puitteissa on taas päästy toteuttamaan opintoretkiä. Palautteiden mukaan retket ovat olleet hyödyllisiä verkostoitumisen ja toimijoiden oman matkailutarjonnan kehittämisen näkökulmasta.

Pyörämatkailuhankkeiden opintomatkalla tutustuttiin Tammisaaressa uunituoreeseen latausasemaan. Katoksessa on pyörätelineitä ja latauskaappi, jonne voi jättää lataukseen esimerkiksi sähköpyörän tai matkapuhelimen akun. Samaan katokseen on tulossa vielä penkki ja infotaulu. Katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat osan tarvittavasta sähköstä. Kuva: Minna Uusiniitty-Kivimäki
Pyörämatkailuhankkeiden opintomatkalla tutustuttiin Tammisaaressa uunituoreeseen latausasemaan. Katoksessa on pyörätelineitä ja latauskaappi, jonne voi jättää lataukseen esimerkiksi sähköpyörän tai matkapuhelimen akun. Samaan katokseen on tulossa vielä penkki ja infotaulu. Katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat osan tarvittavasta sähköstä. Kuva: Minna Uusiniitty-Kivimäki

Keväällä 2022 tutustuttiin päiväretkellä Naantalin seudun kohteisiin loppuunvaratulla retkellä. Syksyllä on tehty kaksi opintoretkeä noin 30 osallistujan voimin: 29.-30.8.2022 tutustuttiin Salon ja Raaseporin seuduilla matkailukohteisiin pyörämatkailumaustein ja 17.-20.9.2022 vierailtiin Ahvenanmaalla Skördefest-sadonkorjuujuhlan kohteissa sekä muissa matkailuyrityksissä.

Isänsä perustamaa Herrankukkaroa pyörittävä Karioskari Kangas johdatteli ryhmän Herrankukkaron maailmaan. Alkumaljassa maistui terva. Kuva: Minna Uusiniitty-Kivimäki

Kaikilla matkoilla kohteiksi on valittu laadukkaita ja myös kansainvälisten matkailijoiden suosiossa olevia kohteita. Monelle Naantalin matkan osallistujalle päivän kohokohta oli tutustuminen Herrankukkaroon. Se on vanhan kalastajatilan ympärille rakennettu persoonallinen kokous- ja vierailukohde ryhmille. Elämyksellinen Herrankukkaro on erityisesti kansainvälisten matkailijoiden suosiossa.

SAMKin ja Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin pyörämatkailuhankkeiden yhdessä järjestämällä Saloon ja Raaseporiin suuntautuneella matkalla kuultiin kiinnostavia kohde-esittelyjä ja erittäin antoisia esityksiä matkailuyhteistyöstä Salossa, Mathildedalissa, Raaseporissa ja Fiskarsissa. Pyörämatkailu oli matkan teema, mutta matkan anti oli erinomaisten esitysten ansiosta paljon laajempi. Pyörämatkailun saralta tutustuttiin uusiin innovaatioihin ja reittien ja palveluiden kehittämiseen niin pyörän selässä kuin esittelyjen avulla.

Bolstaholmin tila on Skördefestin vierailluin kohde. Vieraille on tapahtumassa tarjolla mm. oman tilan lihatuotteita mukaan ostettavaksi ja paikan päällä syötäväksi, paljon paikallisten tuotteiden myyjiä sekä paljon erilaisia aktiviteetteja. Kuva: Saila Valkeaniemi

Ahvenanmaan opintoretki ajoittui Skördefest -sadonkorjuujuhlan aikaan ja matkan päätemana olikin tutustuminen Ahvenanmaahan ruokamatkailun ja kestävän matkailun kohteena. Ahvenanmaalla lähiruokaa pidetään suuressa arvossa ja artesaaniruokatuotteita valmistetaan paljon. Skördefestiin osallistuvilla maatiloilla ja muissa kohteissa myytiin yksinomaan paikallisia tuotteita. Vierailut esimerkiksi omenatilalla, limonaditehtaassa, Green Key -sertifikaatin saaneessa boutique-hotellissa ja monissa muissa kohteissa antoivat matkan osallistujille paljon uusia ideoita omaan toimintaan ja sen kehittämiseen.

Vierailujen lisäksi opintomatkojen parasta antia ovat kohtaamiset – niin matkan osallistujien välillä kuin vierailukohteiden edustajien kanssa. Pitkän, taloudellisesti ja henkisesti uuvuttavan koronapandemian jälkeen kohtaamisille on entistä suurempi tarve. On ollut ilo kuulla puheensorinaa ja naurua sekä yhdessä jakaa kokemuksia ja ideoida uutta. Kiitos kaikille mukana olleille!

Jaa artikkeli

Lue myös