Satakunnasta rakennetaan houkutteleva kohde pyörämatkailijoille

3.2.2022Uutiset

Pyörämatkailun suosio kasvaa ja tuo matkailutuloa maaseutualueille. Jotta pyörämatkailijoita saadaan houkuteltua myös Satakuntaan, heille tarvitaan kiinnostavia palveluita ja reittejä. Maakunnassa on nyt käynnistymässä kehittämistyö, joka tähtää pyörämatkailun edistämiseen. Suunnitelmissa on luoda pyörämatkailureitti Kokemäenjokea seuraileville maanteille, tukea pyörämatkailijoille suunnattujen palveluiden kehittymistä sekä etsiä yhteisesti aihepiiriin liittyvien toimijoiden kanssa kehittämiskohteita. Työ käynnistyy aloituswebinaarilla tiistaina 8.3.2022.

Kaksi pyöräilijää järvimaisemassa.
Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Pyörämatkailu on kasvava markkina

Pyörämatkailun suosio on kasvanut jo pitkään ja koronapandemia on kiihdyttänyt kasvua. Euroopassa pyörämatkailu on jo risteilymatkustusta suurempi markkina. Matkailuyrityksille tehdyn kyselyn mukaan myös Satakunnassa matkailuyritysten asiakkaiden kiinnostus luontokohteita kohtaan on kasvanut ja pyöräilijöiden määrä on lisääntynyt koronapandemian aikana.

Pyörämatkailijoita ovat niin matkansa aikana lyhyempiä retkiä maanteillä tai maastossa tekevät pyöräilijät kuin useampia päiviä pyörällä matkaavat. Pyöräilijälle tärkeitä kriteerejä matkakohteen valinnassa ovat kohteen helppo saavutettavuus sekä valmiit reittivaihtoehdot. Pyöräilijä käyttää myös paljon matkailu- ja muita palveluita ja siksi pyörämatkailun reittien sekä palveluiden kehittäminen onkin aluetaloudellisesti järkevää.

Kehitteillä pyöräilyreitti ja palveluja Satakuntaan

Jotta Satakunta saisi osansa kasvavasta pyörämatkailijoiden joukosta, tarvitaan kehittämistoimia pyörämatkailun edistämiseksi. Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksessa on käynnistynyt hanke 100Bike – Pyörämatkailun kehittäminen Satakunnassa.

Kolmevuotisen hankkeen avulla kootaan yhteen satakuntalaiset pyörämatkailun kehittämisestä kiinnostuneet toimijat yrityksistä ja kunnista kolmannen sektorin toimijoihin ja yksittäisiin harrastajiin, projektipäällikkö Minna Uusiniitty-Kivimäki SAMKin Matkailun kehittämiskeskuksesta kertoo.

Yhteistyössä etsitään pyörämatkailun kehittämiskohteita. Konkreettisimpana toimenpiteenä hankkeessa luodaan Kokemäenjokilaksoon uusi pyörämatkailureitti. Reitti hyödyntää jokivartta seurailevia maanteitä ja yhdistää Pirkanmaalla kulkevat Järvien Reitit Satakunnan rannikolla rakenteilla olevaan kansainväliseen EuroVelo-pyörämatkailureittiin. Reitin tueksi tarvitaan pyörämatkailun palveluita, joiden kehittämistä 100Bike tukee.

Toiminta käynnistyy tiistaina 8.3.2022 pyörämatkailun webinaarilla sekä sen jälkeen verkostoitumistilaisuuksilla eri puolilla Satakuntaa. Kaikille kiinnostuneille avoimessa aloituswebinaarissa kuullaan monipuolisesti tietoa pyörämatkailumarkkinoista sekä kokemuksia pyörämatkailun kehittämisestä muualta Suomesta.

100Bike -hanketta hallinnoi Satakunnan ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana toimii Ekokumppanit Oy, joka on toteuttanut aiemmin Pirkanmaalle suositun Järvien Reitit -pyöräilyreittiverkoston. Ekokumppanit Oy on Tampereen kaupunkikonsernin osa, joka tuottaa asiantuntijapalveluita ja edistää toiminnallaan kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa, palveluja ja yritystoimintaa. 100Bike -hanke saa rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.

Lisätiedot:
projektipäällikkö Minna Uusiniitty-Kivimäki
Satakunnan ammattikorkeakoulu / Matkailun kehittämiskeskus
minna.uusiniitty-kivimaki@samk.fi, puh. 044 710 3552

Partnerilogot.

Jaa artikkeli

Lisää uutisia