Tervetuloa pyöräilijä! Satakunnasta pyöräily-ystävällinen maakunta

7.3.2023Jari HernesniemiUutiset

Pyörämatkailun pitkä kesäkausi on pian aluillaan ja moni miettii kuumeisesti minne pitkään odotetulla lomallaan suuntaa. Palveluiden tarjoajan kannattaakin viimeistään nyt tarkistaa, löytyykö omasta ovesta Tervetuloa pyöräilijä -tunnus. Tunnuksen antama näkyvyys yrityksen toiminnalle tai palveluille saattaa olla erittäin merkityksellistä.

Kesäisessä metsässä pyörä ja teltta.

Perinteisesti pyörämatkailija mielletään raskaasti lastatulla kuormajuhdalla omavaraisesti kulkevaksi nomadiksi. Toki pyörämatkailu on myös tätä, mutta tänä päivänä paljon muutakin. Maastopyöräilijät saapuvat useimmiten autolla pyörät siististi auton katolla. Monet polkevat paikalle sähköavusteisella polkupyörällä ja hyvin kevyellä retkivarustuksella. Osa haluaa ehdottomasti vuokrata pyörät lomalla tietyksi ajaksi. Jotkut vain pitävät itsestään selvyytenä polkupyörän olevan ainoa ja oikea väline liikkumiseen paikasta toiseen.

Kaikille edellä mainituille ryhmille on tyypillistä erilaisten palveluiden tarve. Perustarpeina ruoka, juoma ja lepo kuuluvat jokaiseen matkailijan päivään. Pyörämatkailijan kesälomaan kuuluu oleellisesti aktiviteetit, kulttuuri ja viihtyminen, unohtamatta kuljetuspalveluiden, turvallisen pyöräparkin ja pyöränhuollon tarvetta. Lisäksi pyörämatkailija on yleensä kiinnostunut samoista asioista kuin autolla liikkuva lajikumppani. Tarvittaessa tieto palveluiden löytymisestä on arvokasta molemmille.

Pyörämatkailukeskus myöntää Welcome Cyclist eli Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen palveluntarjoajalle, joka sitoutuu tarjoamaan tietyt pyöräily-ystävälliset palvelut pyörämatkailijalle. Tunnuksen kriteerit on sidottu toimintaan ja ajantasaista tietoa on löydettävissä bikeland.fi osoitteesta. Kartoittamalla palvelukohtaiset ehdot ja siirtämällä ne osaksi omaa toimintaa yritys voi hakea Tervetuloa pyöräilijä -tunnusta. Pyörämatkailukeskus lisää yrityksen tiedot myös palvelukartalle kaikkien nähtäväksi. Mikä parasta, Welcome Cyclist -tunnus on ilmainen!

Matkailun kehittämiskeskus edistää 100Bike -hankkeella Satakunnan pyörämatkailua monin eri tavoin. Toiminnallisena yhteistyökumppanina ja hankkeen osatoteuttajana toimii Ekokumppanit Oy. Lisäksi yhteistyötä tehdään mm. Taikayöntien lumo-, BikeMenu2-, Selkämeren elämysreitti- ja LH Geopark- hankkeiden kanssa. Pyörämatkailukeskuksen kanssa yhteistyö tiivistyy mm. pyöräilijäystävällisten palveluiden edistämisessä ja EuroVelo 10 -reitin kehittämisessä alueella.

Tiesitkö tämän Pyörämatkailukeskuksen toiminnasta:

  • Pyörämatkailukeskuksen Bikeland-sivustolla oli tammikuussa 21 000 vierailua kuukaudessa ja viime vuonna yhteensä 269 000 käyntiä.
  • Tervetuloa pyöräilijä -tunnus kehitettiin vuonna 2020 ja se on myönnetty jo yli 290 toimijalle Suomessa.
  • Tervetuloa pyöräilijä -tunnus saa käyttöön tarjoamalla pyöräilijälle sovitut palvelut ja tunnus on ilmainen.
  • Yrityksen on mahdollista lisätä Welcome Cyclist tunnus myös Visit Finlandin DataHubin tuotekortille maksutta.
  • Pyörämatkailukeskuksen henkilökunta neuvoo ja opastaa mielellään tunnukseen liittyvissä kysymyksissä.

Satakunnassa meneillään olevalla 100Bike- yhteistyöhankkeella on kolme päätavoitetta:

  • Yhtenäistää ja edistää pyörämatkailuun liittyvien kehittämistoimenpiteiden toteutusta Satakunnassa yhteistyön avulla.
  • Tukea maakunnan matkailuyrityksiä ja muita toimijoita pyörämatkailijoille suunnattujen palveluiden kehittämisessä.
  • Lisätä Satakunnan elinvoimaisuutta ja parantaa Satakunnan tunnettuutta pyörämatkailukohteena, lisätä pyörämatkailua alueella sekä parantaa paikallisten asukkaiden vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Julkaisun lähteinä on käytetty Pyörämatkailukeskuksen aineistoa, sekä SAMKin 100Bike -hankkeen materiaalia.

Jaa artikkeli

Lisää uutisia

Lue myös