Kehitetään: Maistuvien ruokareittien Satakunta!

18.6.2024Terja WahlbergKehitetään

Satakunnan ruokamatkailussa on valtavasti mahdollisuuksia tulla maakunnan vetovoimatekijäksi muiden matkailullisten houkutusten lisäksi. Yhtenä askeleena vetovoimaisuuden lisäämiseksi on Satakuntaan kehitetty neljä ruokamatkailureittiä, jotka tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden tutustua alueen monipuoliseen ruokakulttuuriin. Ruokareittejä on mietitty yhdessä matkailuyrittäjien ja -kehittäjien kanssa ja jokaisella reitillä on oma teemansa.

Happy wife - Happy life -kesäcruising ruokamatkailureitin kuva.

Ruokamatkailu on matkailua, jossa vetovoimatekijöinä ovat paikalliseen ruokaan ja juomaan liittyvät elämykset ja kokemukset. Visit Finland on jakanut matkailijat eri kohderyhmiin sen mukaan, mitkä matkailijoiden tarpeet ja motiivit ovat matkalla. Jokaisessa kohderyhmässä on luonnollisesti ruoka mukana, mutta varsinkin Foodien eli ruokamatkailijoiden vahvana motiivina on matkustaa kulinaaristen elämysten takia. Foodiet ovat kohderyhmä, jota kiinnostaa niin hienostuneemmat ruokaelämykset kuin paikallinen ruokakulttuurikin. (Visit Finland, 2023).

Pelkästään ruuan perässä matkustaminen Suomessa on vielä suhteellisen uutta, mutta yhdistämällä ruoan esimerkiksi kulttuurikohteisiin, musiikkitapahtumiin ja teattereihin, saadaan jo paljon matkailijoita liikkeelle.

Ruokamatkailijan kiinnostuksen kohteina ovat erilaiset ruokaan liittyvät aktiviteetit, ruoanlaittokurssit, vierailut viinitiloille sekä käynnit kauppahalleissa, toreilla ja tilamyymälöissä sekä tietysti ruokailut erilaisissa ruokapaikoissa.  Satakunnassakin kohteita riittää viinehtimöistä tilamyymälöihin sekä kesäisiin kahviloihin ja ravintoloihin.

Kesän ruokamatkailureitit houkuttelevat tutustumaan Satakuntaan

Gurmeeta - Satakunnan ruokamatkailun kehittämishankkeessa matkailuyrittäjät ja -kehittäjät ovat kehittäneet maakuntaan neljä upeaa ruokareittiä: Ruukista ruukkiin -ruokamatkalla Satakunnassa, Ol niingon gotonas, Maista metsä, viehäty viineistä ja Happy wife, happy life kesäcruisailu -ruokareitit. Satakunnassa etäisyydet kohteesta toiseen ovat suhteellisen lyhyitä ja yhden ruokareitin ehtii mainiosti kiertämään päivässä.

Kullakin reitille on mietitty omat teemansa ja reitit ovat tarinallistettu kuvitteellisen ruokamatkailijan näkökulmasta. Ruukista ruukkiin ruokamatkailija miettii yhdistyksen retkeä ja Ol niingon gotonas- reitillä ruokamatkailijalle on kaveriporukalta tullut pyyntö suunnitella kiva kesäreissu Satakuntaan. Satunnaiselle kesäkiertelijälle avautuu huikea ruokareitti pohjoisen Satakunnan maisemiin Maista metsä, viehäty viineistä -reitillä ja kesäcruisailijalle laitetaan menopeli alle ja suunnataan kohti Kokemäenjokilaakson kohteita tilamyymälöistä kesäkahviloihin.

Nämä neljä ruokareittiä esittelevät osan satakuntalaisesta ruokakulttuurista, mutta paljon on vielä ruokamatkailijalle koettavaa maakunnassa näiden neljän ruokareitin lisäksi. Satakunnan ruokareitit löytyvät Visit Satakunta/ Taste Satakunta nettisivuilta.

Jokainen reitti löytyy Google Mapsin kautta ja reiteille on koottuna vinkkejä, mihin muualle kannattaa poiketa reitin varrella. Reiteistä on valmistunut myös upea painettu esite, jota jaetaan mm. Porissa Suomi Areenan kansalaistorilla kesäkuun viimeisellä viikolla.

Tiesitkö tämän? 

  • Visit Satakunta.fi/tastesatakunta -sivuilla on #tastesatakunta-kartta, mistä löytyy satakuntalaisia tilamyymälöitä, kahviloita, ravintoloita ja puoteja
  • Taste Satakunta menujen raaka-aineissa hyödynnetään satakuntalaisia lähituottajia
  • ERIHin teollisuusperintöreitin Länsirannikon alareittiin kuuluvat myös Satakunnasta Ruukista ruukkiin ruokareitin ruukkikohteet

Lisää aiheesta:

Jaa artikkeli

Kehitetään-sarja

Lue myös