Kehitetään: Pyörämatkailijan jokireittiä

12.6.2023Jari HernesniemiKehitetään

Satakunnan alueella edistetään pyörämatkailua laajasti ja reittien kehittäminen on vain yksi osa tässä kokonaisuudessa. Pyörämatkailijalle tärkeitä ovat palvelut, aktiviteetit ja kokemukset. Pyörämatkailureitin tärkein tehtävä onkin saada matkailijat ja palvelut kohtaamaan. Helposti saatavilla oleva tieto palveluista ja reiteistä ovat matkailijalle ensiarvoisen tärkeitä asioita matkan suunnittelussa. Suomen pyöräily-ystävälliset palvelut ja pyörämatkailureitit löytyvät kootusti Pyörämatkailukeskuksen sivuilta.

Pyörä kävelysillalla. Taustalla näkyy joki.
Kuva: Jari Hernesniemi

Valtakunnallisesti ainutlaatuinen pyörämatkailureitti on rakentumassa Kokemäenjoen rantamaille. Joki antaa keski-Euroopasta tuttuja vivahteita suunniteltavalle pyörämatkailureitille ja Kokemäenjoki onkin kehitettävän kokonaisuuden keskiössä. Reitti linkittyy luontevasti Sastamalassa Järvien reitteihin ja Porissa Selkämeren elämysreittiin. Maantieteellisesti Pori toimii myös yhtymäkohtana kansainväliseen EuroVelo10 pyöräreittiin.

Kokemäenjoki yhdistää kunnat aina Porista Sastamalaan saakka. Pyörämatkailureitti on myös kuntia yhdistävä ja sen uskotaan tuovan paljon yhteistyötä alueen kehittämisessä matkailun tarpeisiin. Kokemäenjoki antaakin monipuoliset mahdollisuudet aktiviteettien ja palveluiden kehittämiseen. Kunnat vastaavat yleisten uimarantojen turvallisuudesta. Erilaisten luontokohteiden vetovoima ja viihtyisyys tuo reitille tunnettuutta. Kirkot, museot ja muut kulttuurikohteet vetää puoleensa monia lomailijoita.

Yhteistyön antamaa vetovoimaa on tarpeen hyödyntää myös yrittäjien ja palveluntarjoajien keskuudessa. Majoitus-, kahvila- ja ravintolapalvelut ovat pyörämatkailun kehittämisessä ensiarvoisen tärkeitä. Leirintäalueet, hotellit ja maatilamajoitus on monen yöpyjän toivelistalla. Pyörän huoltopalvelut ovat tarvittaessa tärkeitä ja vuokrauspalveluiden lisääntyminen laajentaa alueen asiakaspohjaa. Matkailijalle tarjottavat aktiviteetit ja käyntikohteet näyttelevät tärkeää osaa lomamatkan valinnassa.

Polkupyörä pyörätien varrella. Maisema on kesäisen vihreä.
Kuva: Jari Hernesniemi

Näille edellä mainituille palveluille ja kohteille Pyörämatkailukeskus myöntää Welcome Cyclist eli Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen. Tunnuksen kriteerit on sidottu toimintaan ja ajantasaista tietoa on löydettävissä bikeland.fi osoitteesta. Kartoittamalla palvelukohtaiset ehdot ja hyväksymällä ne osaksi yrityksen toimintaa, niin tämän jälkeen voi hakea Tervetuloa pyöräilijä -tunnusta. Pyörämatkailukeskus lisää yrityksen tiedot myös palvelukartalle kaikkien nähtäväksi. Mikä aivan parasta, Welcome Cyclist -tunnus on ilmainen ja yrityksen on mahdollista lisätä tunnus myös Visit Finlandin DataHubin tuotekortille maksutta!

Pyörämatkailijan päivämatkat mitataan kymmenissä kilometreissä ja palvelut valikoituvat käyttöön tasaisin välimatkoin. Pyörämatkailija viettää ajomatkallaan alueella huomattavasti pidemmän aikaa kuin autolla kulkeva lomailija. Pyörämatkailijat ovatkin tervetullut lisä matkailuun ja syytä huomioida asiakaspohjaa kartoitettaessa. Pyöräilijän mielenkiinnon kohteet ovat useimmiten yhteneväiset muiden matkailijoiden kanssa, vain kulkumuoto on verkkaisempi ja aisteille alttiimpi.

Tiesitkö tämän?

  • Tervetuloa pyöräilijä -tunnus kehitettiin vuonna 2020 ja se on myönnetty jo yli 300 toimijalle Suomessa.
  • Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen saa käyttöön tarjoamalla pyöräilijälle sovitut palvelut ja tunnus on ilmainen.
  • 100 Bike - Pyörämatkailun kehittäminen Satakunnassa on Matkailun kehittämiskeskuksen hanke, joka edistää pyörämatkailua ja siihen liittyvää yhteistyötä sekä kehittämistoimia Satakunnassa.
  • Kokemäenjoen pyörämatkailureitin valmistuminen ajoittuu kesään 2024.
  • Suomen pyöräily-ystävälliset palvelut ja pyörämatkailureitit löytyvät kootusti osoitteesta https://www.bikeland.fi

Jaa artikkeli

Kehitetään-sarja

Lue myös