Lähiruokaa, välimerellistä tunnelmaa ja ruokamatkailun kehittämistä Satakunnassa

8.10.2021Uutiset

Matkailuala on ottanut isoja harppauksia eteenpäin Satakunnassa. Vaikka matkailuala on korona-aikana joutunut kovaan myllerrykseen, pandemia-aika on pakottanut ottamaan rohkeammin askelia ja miettimään miten selvitä vaikeasta tilanteesta ja samalla myös kehittää matkailua alana.

Terja Wahlberg seisoo Nacksbyn salissa essun ja tarjoilijan asu päällä. vieressä pöytä.
Yrittäjänä Wahlberg pitää itseään erityisesti kokonaisuuksien hallitsijana.

– Ennen kehitys tapahtui melko hitaasti. Moni on ottanut nyt rohkeita askelia esimerkiksi verkkokaupan ja take awayn suhteen, kesäkuussa Nakkilaan Villilän kartanoon aukaistun ruokaravintola Nacksbyn omistaja Terja Wahlberg sanoo.

Terja Wahlberg on toiminut ravintola-alalla pian neljäkymmentä vuotta. Alalle hän päätyi kuitenkin puolivahingossa.

– Minun ei pitänyt alun alkaen päätyä ravintola-alalle vaan mielessäni oli ihan muita juttuja. Kun ajattelin lukion jälkeen pitää välivuoden, äitini ehdotti, että menisin ravintolakouluun. Sinne minä sitten pääsinkin ja lopulta kouluttauduin vielä restonomiksi. Voisi sanoa, että ravintola-alalle päätyminen oli siis äitini vika, Wahlberg nauraa.

Yrittäjänä Wahlberg on toiminut kahdeksantoista vuotta. Wahlbergin mielessä oli jo pidempään kypsynyt ajatus yrittäjyydestä ja vuonna 2003 hän perusti yrityksen yhdessä ystävänsä kanssa. Yritys on myöhemmin yhtiökumppanin jäätyä pois muovautunut perheyritykseksi. Yrittäjänä Wahlberg pitää itseään erityisesti kokonaisuuksien hallitsijana.

– Työskentelin monta vuotta ravintolapäällikkönä ketjuyrityksessä. Minulla oli sellainen olo, että itsellä olisi vielä antaa jotain lisää ravintola-alalle. Alussa mietin paljon, miten yrittäjänä pärjää ilman turvaverkkoa. Hyvin nopeasti kuitenkin huomasin, että isoin ja vahvin turvaverkko ovatkin muut yrittäjät ja yhteistyö heidän kanssaan.

– Tällä alalla minua kiinnostaa eniten asiakaspalvelutyö ja siinä onnistuminen. Esimerkiksi onnistuminen yhdessä työntekijöiden kanssa jonkin tilaisuuden järjestämisessä on erittäin palkitsevaa, Wahlberg lisää.

Lähiruokaa välimerellisellä otteella

Kesäkuussa avattu Nacksby on Villilän kartanossa toimiva ruokaravintola. Ravintola on suunnattu pariskunnille ja pienille ystäväporukoille, jotka haluavat tulla nauttimaan hyvästä ruuasta ja viettämään laatuaikaa. Tarjolla Nacksbyssa on suomalaisista lähiraaka-aineista valmistettua välimerellisillä ulottuvuuksilla höystettyä ruokaa.

– Olemme vannoutuneita Italiassa kävijöitä ja siksi halusimme tuoda Nacksbyn ruokiin välimerellisiä elementtejä, Wahlberg sanoo.

Wahlberg ei ole ensimmäistä kertaa yrittäjänä kartanolla. Hän on toiminut Villilän kartanon yrittäjänä myös vuosina 2003–2017, joista 2014 asti ystävänsä kanssa ja viimeiset vuodet perheyrittäjänä. Nyt kolmen vuoden jälkeen Wahlberg on palannut kartanolle perheyrityksensä kanssa uudestaan.

– Paljon on ehtinyt muuttumaan kolmessa vuodessa ja olemmekin joutuneet tekemään aika paljon remonttia kartanolla. Myös toimintamme on nyt hieman erilainen. Hoidamme ruokaravintolatoimintaa ja huolehdimme kartanon päärakennuksesta. Lisäksi meillä on tilausravintolatoimintaa, Wahlberg kertoo.

Ruokamatkailun kehittämisessä Satakunnassa on vielä paljon tehtävää

Ruokamatkailun kehittämisessä on Wahlbergin mukaan Satakunnassa vielä paljon tehtävää. Kehittämistyötä on lähdetty nyt tekemään monin eri keinoin myös yhteistyössä SAMKin kanssa. Wahlberg näkee SAMKin roolin matkailun kehittämistyössä Satakunnassa erittäin tärkeänä.

– Ruokamatkailun kehittäminen on juuri sitä, mitä täällä pitää tehdä. Satakunnassa on huikean hieno elintarviketeollisuus ja elintarvikkeita on paljon. Lähiraaka-aineiden hyödyntämiseen on täällä loistavat mahdollisuudet, Wahlberg sanoo.

– Yhteistyö SAMKin kanssa on todella hyvää ja jouhevaa. Itselle on ollut iso etu, että olen ehtinyt tekemään jo useampia projekteja yhdessä SAMKin asiantuntijoiden kanssa ja tutustunut heihin. Näen, että SAMKilla on suuri merkitys matkailun kehittämisessä Satakunnassa. On tärkeää, että maakunnallisessa kehittämistyössä on mukana isompia tahoja ja asiantuntijoita, jotka näkevät suurempia kokonaisuuksia ja asioita, Wahlberg jatkaa.

Uusimpana Wahlberg on lähtenyt mukaan Nacksbyn kanssa SAMKin yritysryhmähankkeeseen, jossa yhdeksän yritystä käy läpi Visit Finlandin lanseeraaman Sustainable Travel Finland (STF) -kehittämispolun. Kehittämispolussa yritykset kouluttautuvat valitsemansa vastuullisuusjärjestelmän osaajiksi laatimalla vastuullisuuden kehittämissuunnitelman ja toteuttamalla kestävyyttä edistäviä käytännön toimenpiteitä toiminnassaan.

– Valitsin Nacksbyn vastuullisuussertifikaatiksi Ekokompassin, jossa pyritään minimoimaan oman yrityksen ympäristövaikutuksia. Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat haastavia teemoja ruokaravitolatoiminnassa ja ne ovatkin asioita, joihin haluan projektissa keskittyä. Vastuullisuuden korostaminen näkyy entistä enemmän matkailualalla ja sen pitää näkyä toiminnassa ja yrityksessä, Wahlberg toteaa.

Ruokaa, viiniä, murhamysteereitä ja striimausta

Nacksbyn syksyyn mahtuu niin kehittämistyötä kuin ruokaravitolan pitoa. Syksyn uusi ruokalista on julkaistu ja tapahtumia ja teemailtoja suunniteltu.

– Olemme tehneet ensimmäisiä tarjouksia pikkujouluista. Lisäksi Murhamestareiden kanssa on sovittu kolme perjantai-iltaa, joissa ratkotaan murhamysteeriä ja illallistetaan. Suunnitteilla on myös viini ja ruoka -iltoja, Wahlberg kertoo.

Myös kartanon remontointia on jatkettu. Remontoinnin ja maalaamisen lisäksi kokoustilaa päivitetään ja kartanoon on saatu oma wlan-yhteys. Tarkoitus on, että jatkossa kartanolla on mahdollista järjestää esimerkiksi hybridikoulutuksia ja striimejä.

– Olemme pyrkineet tuomaan kartanoa enemmän tähän päivään silti talon mielenkiintoista tarinaa ja historiaa kunnioittaen, Wahlberg sanoo.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös