Satakunnan Matkailuparlamentissa nähtiin uusia avauksia ja puhuttiin selviytymisestä

22.10.2021Uutiset

Satakunnan Matkailuparlamentti on jokavuotinen Satakunnan matkailun kehittämisen ykkösseminaari, jossa maakunnan matkailuala kokoontuu ajankohtaisten teemojen äärelle. Satakunnan Matkailuparlamentti 2021 pidettiin tänä vuonna hybriditilaisuutena. Parlamenttiin oli mahdollisuus osallistua niin paikan päällä Nakkilassa kuin etänä. Tilaisuudessa käsiteltiin koronan vaikutuksia sekä niistä selviytymistä matkailualalla. Päivän positiivista ja rohkaisevaa ilmapiiriä kuvasi hyvin tilaisuuden teema Yhes etiäppäi!

Ihmiset istuvat tuoliriveillä kuuntelemassa luentoa. Edessä mieshenkilö puhuu mikrofoniin.

Matkailuparlamentissa nähtiin useita uusia avauksia matkailualalla. Päivän avasi SAMKissa toimintansa aloittaneen Matkailun kehittämiskeskuksen lanseeraus.

– Matkailun kehittämiskeskuksen toiminnassa keskeistä on alan liiketoiminnan vahvistaminen ja matkailuyritysten rohkaiseminen toimintansa kehittämisessä. Kehittämiskeskus aktivoi matkailualan yhteistyötä käynnistämällä verkostoja ja yhdistämällä toimijoita, Matkailun kehittämiskeskuksen vetäjä Sanna-Mari Renfors kertoi.

Sanna-Mari Renfors esittelee Matkailun kehittämiskeskusta. Taustalla PowerPoint -esitys.

Muita matkailun uusia avauksia olivat Visit Porin esittelemä rannikon yhteinen myyntialusta Finnish Archipelago routes, Karvian kunnan esittelemä Kammista Skantziin -taidereitti sekä Merikarvialla sijaitseva kestävää kehitystä edistävä kesäkahvila Krookan Plassi. Oman esittelynsä piti myös Valtakunnallinen Pyörämatkailukeskus.

Tilaisuudessa käytiin läpi myös tiukkoja faktoja matkailun tilanteesta niin Satakunnassa kuin Euroopassa. Katsaus Satakunnan matkailutilanteeseen nähtiin Satakuntaliitolta. Satakunnan matkailuyrittät ry esitteli matkailuyrittäjien viime kesää ja Euroopan tilasta oli puhumassa SAMKin lehtori Jaana Ruoho.

Matkailuparlamentissa palkittiin vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry jakoi Matkailuparlamentissa valtakunnallisen Vuoden 2021 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -palkinnon merikarvialaiselle Koivuniemen Herralle. Tunnustus tuli onnistuneesta sukupolvenvaihdoksesta yrityksessä sekä rohkeasta asenteesta luoda uusia toimintatapoja pitkän historian omaavaan maaseutumatkailuyritykseen.

– Tämä palkinto tuli juuri oikeaan aikaan. Se kertoo, että meidän työtämme arvostetaan ja selvästi teemme jotain myös oikein, Koivuniemen Herran uusi pehtoori Frans Koivuniemi iloitsi.

Koivuniemen Herrassa tehtiin sukupolvenvaihdos 2020, kun päävastuu yrityksen toiminnasta siirtyi yrittäjäpariskunta Sirkkaliisa ja Markku Koivuniemeltä heidän lapsilleen Frans ja Miina Koivuniemelle. Omistajanvaihdoksen lisäksi toiminnan sijainti vaihtui Koivuniemen tilalta entisen Merikievarin tiloihin Harjun tilalle.

Sirkkaliisa ja Frans Koivuniemi poseeraavat iloisina kukkien ja kunniakirjan kanssa.

Seikkailua ja selviytymistä Matkailuparlamentissa

Päivän pääpuhujana toimi seikkailija ja selviytyjä Timo Polari. Polari vei yleisön seikkailu- ja selviytymismatkalle maapallon eri kolkkiin aina Etelänavalle asti. Johtavana teemana Polarin puheenvuorossa olivat rohkeus ja itsensä johtaminen.

– Ensimmäinen askel on aina vaikein. Kun sen ottaa, alkaa asiat yleensä rullaamaan helpommin, Polari sanoi puheenvuorossaan.

Seikkailun ja selviytymisen teemat kietoutuivat myös hyvin matkailuyrittäjyyden maailmaan. Polari puhui muun muassa suunnittelusta, harjoittelusta, hetkessä olemisesta, mutta myös kauas katsomisesta.

– Kriisitilanteessa jäädään usein junnaamaan paikalleen. Tärkeää olisi analysoida tilanne, käydä läpi vaihtoehdot ja sitten lähteä päättäväisesti suorittamaan asioita. Päämärän saavuttamiseksi tulee asettaa useita pienempiä välitavoitteita.

Seikkailun, selviytymisen ja uusien avausten jälkeen Matkailun kehittämiskeskuksen vetäjä Sanna-Mari Renfors totesi parlamentin loppupuheenvuorossaan, että alan toimijoiden oli pitkän tauon jälkeen tärkeää päästä pohtimaan yhdessä keinoja toimialan uuteen kasvuun.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös