Maaseutumatkailun veto- ja pitovoimaa lisättiin valtakunnallisessa seminaarissa

22.3.2022Saila ValkeaniemiUutiset

Matkailun kehittämiskeskus oli mukana järjestämässä valtakunnallista maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaaria 16.-17.3.2022. Seminaari järjestettiin 46. kerran, ensimmäistä kertaa webinaarina. Kaksipäiväiseen tilaisuuteen osallistui yli 250 matkailualan toimijaa. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n, Lomalaidun ry:n, Visit Tampereen ja MTK:n kanssa. Kaksiosaisen seminaarin jälkimmäinen päivä striimattiin SAMKin Huittisten kampukselta.

Mustila Viini Oy:n avainhenkilöt yhteiskuvassa Kellokas-palkinnon myöntämisen jälkeen.
Mustila Viini Oy:n Maria Tigerstedt (vas.) vastaanotti vuoden Kellokas-palkinnon. Kuvassa hänen kanssaan Kimmo Aalto, Lomalaidun ry:n toiminnanjohtaja ja Kirsi Ilola-Ollikka, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja. Kuva: Saila Valkeaniemi

Seminaarin monipuolisessa ohjelmassa kuultiin 26 ajankohtaista puheenvuoroa maaseutumatkailun tulevaisuudesta Suomessa, trendeistä, hankerahoituksista, pyörämatkailun mahdollisuuksista sekä vinkeistä maaseudun maistuvimpiin ruokatuotteisiin. Isosti pandemiasta kärsineille matkailualan yrityksille esiteltiin keinoja koronasta selviytymiseen sekä havainnollistettiin työhyvinvointia ja kannattavuutta lisääviä työkaluja. Seminaarissa kuultiin myös useita inspiroivia yrittäjäpuheenvuoroja kattokävelystä saunapyhiinvaellukseen.

Maaseutumatkailun vuoden Kellokas palkittiin

Seminaarissa palkittiin Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n valitseman Mustila Viini Oy:n Vuoden 2022 Kellokkaaksi. Palkinto on korkein tunnustus, jonka Maaseutumatkailuyrittäjien yhdistys myöntää yritykselle tai henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla.
Valinnassa huomioidaan palkittavan toimiminen maaseutumatkailun hyväksi niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Lisäsi kiinnitetään huomiota liiketoiminnan pitkäjänteisyyteen ja laatuun sekä verkostoitumiseen alueen muiden yrittäjien kanssa.

Mustila Viini Oy on toiminut reilut 20 vuotta Mustilassa, Elimäellä. Yritys nojaa toiminnassaan kartanoperinteeseen ja panostaa tuotekehitykseen. Yrittäjä Maria Tigerstedtin perusajatuksena on ollut tuottaa elämyksiä kaikille aisteille ja tehdä yhteistyötä alueen muiden yrittäjien kanssa.

Tuotteiden ytimenä ovat paikalliset, korkeatasoiset raaka-aineet, jotka on jalostettu perinteitä noudattaen nykyihmiselle sopiviksi hemmottelutuotteiksi. Valikoimaan kuuluu viinien lisäksi hilloja, hyytelöitä, mehuja ja etikkasäilykkeitä. Tällä hetkellä yritys, monen muun maaseutuyrityksen tavoin, hakee uutta toimintamallia muuttuneessa maailmantilanteessa. Jo pari vuotta kestänyt poikkeustilanne on ajanut yritykset ahtaalle.

– Nyt on aika asiakkaiden äänestää jaloillaan ja käyttää maaseudun palveluja, jos maaseutu halutaan pitää elävänä, sanoo Tigerstedt.

Kehittämistoiminta avainasemassa

Seminaarin toisen päivän keskeisenä teemana oli matkailun kehittäminen. Matkailun kehittämiskeskuksen tutkimuspäällikkö Sanna-Mari Renfors kiteytti puheenvuorossaan kehittämistoiminnan tärkeyttä.

– Matkailun kasvun ja kehittymisen yhtenä edellytyksenä on vahva alan tutkimus- ja kehittämistoiminta. Tämä on äärettömän ajankohtaista juuri tällä hetkellä, koska erilaiset kriisit ovat alleviivanneet aivan uudella tavalla matkailun kehittäjätoimijoiden roolia alan selviytymisessä, elpymisessä ja uusiutumisessa, Renfors kiteytti.

Matkailun alueellisen kilpailukyvyn ja kasvun takaamiseksi on vahvistettava kehittäjätoimijoiden verkostomaista toimintaa. Renfors muistutti, ettei kehittämistyötä ei tehdä omissa poteroissa, vaan se on yhteistyötä ja verkostoja. Kehittämistyö vaatii myös erikoistunutta osaamista ja niin kutsuttua EU-lukutaitoa. Matkailun kehittämisen strategisiin tavoitteisiin kansainvälisesti, valtakunnassa, maakunnissa ja paikallisesti voidaan vastata EU-ohjelmien rahoituksella. Yhtenä avaintekijänä matkailun kehittymisessä on siten tämän rahoituksen kohdentaminen ja hyödyntäminen.

– SAMKin Matkailun kehittämiskeskus pyrkii osaltaan vastaamaan näihin tarpeisiin. Keskus koordinoi kansainvälisiä matkailun kehittämistoimenpiteitä eurooppalaisessa yhteistyössä ja samalla jalkauttaa eurooppalaisia matkailun kehittämisen strategisia teemoja alueelle. Myös maakunnallisesta matkailun kehittämisestä huolehditaan tuomalla eri toimijoita yhteen ja käynnistämällä erilaisia strategisia kehittämiskokonaisuuksia valtakunnallisten päämäärien edistämiseksi maakunnan tasolla. Koska matkailuelinkeino ja -yritykset ovat koko toiminnan sydän, rohkaisemme erityisesti yrityksiä heidän toimintansa kehittämisessä kohti tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia, Renfors sanoi.

 

Seuraava, 47. Valtakunnallinen maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaari järjestetään Kainuussa maaliskuussa 2023. Nähdään siellä!

 

Jaa artikkeli

Lisää uutisia

Lue myös