Matkailualan nuorten integrointi työelämään vauhdissa Tour4Youth-projektissa

23.5.2024Tiina LeinoUutiset

Oman suunnan löytäminen työelämässä on koko elämän mittainen polku. Toisille tämä polku on suoraviivaisempi – halutaan esimerkiksi töihin hotelliin, ja ura etenee samalla alalla tehtävästä toiseen osaamisen karttuessa. Toisille polku on kurvikkaampi – aloitetaan esimerkiksi tarjoilijana kahvilassa ja seuraava kiinnostava työ onkin ohjelmapalveluissa ja sitä seuraava sisällöntuottajana. Ytimessä on yksilön halu tehdä itseään kiinnostavaa ja kehittävää työtä ja samalla olla aktiivinen ja osaava työyhteisön jäsen.

Kolme henkilöä istumassa tuoleilla, joista yksi etualalla tietokone edessään.

Yhteistä molemmille urapoluille on paljon. Ensinnäkin alkuun pitää päästä. Ensimmäinen työ voi olla vaikka harjoittelupaikka, jossa saa tuntumaa työelämän sääntöihin. Toiseksi on tärkeää ymmärtää opiskelu- ja työelämän erilaisuus; se, että työelämässä päteekin yhteinen etu erilaisuutena opiskelijaelämään. Oma työ tulee tehdä vastuullisesti yhteisiä linjauksia noudattaen. Kolmanneksi kannattaa keskittyä työtehtäviin, jotka kokee omakseen ja joista innostuu. Tällöin polku voi olla suora tai mutkainen mutta palkitseva joka tapauksessa. Kaikkea tätä ymmärrystä voidaan myös työharjoitteluissa tukea. Kukaan ei ole valmis työhönsä oitis, mutta oma vastuullinen ja kiinnostunut asenne kantaa pitkälle ja aukoo ovia uusiin tehtäviin.

Yhdessä aukomassa ovia työuran alkuun – Tour4Youth tukee työllistymistä

Työuran alkuun pääseminen ei kuitenkaan ole helppoa. Siihen tarpeeseen on Tour4Youth-projekti, joka tukee matkailu-, majoitus- ja ravintola-alojen nuorten työllistymistä. Helmikuun alusta asti avoinna on ollut englanninkielinen, itseopiskeltava verkkokurssi tukemaan itsetuntemusta ja uraosaamisen taitoja. Kurssille on tässä lyhyessä ajassa kirjautunut jo yli sata kiinnostunutta. Kurssitodistuksia on myönnetty tähän mennessä kolme, ja lisää kurssin suorittaneita on tulossa lähiaikoina.

Osallistujien (ei siis vain valmistuneiden) antama palaute kurssista on ollut hyvää. Kurssiosallistujia on eri tason oppilaitoksista ikien painottuessa nuorimpiin kohderyhmiin. Mukana on opiskelijoiden lisäksi työttöminä tai työssä olevia. On projektin kannalta hienoa, että moninaiset osallistujat ovat löytäneet verkkokurssin. Mitä mieltä osallistujat sitten ovat sisällöstä? Suurin osa antaa arvosanan 4 tai 5 eli korkeimmat mahdolliset arviot. Osallistujat kokevat oppineensa kurssin aihealueista hyvin, ja kertovat myös, mikä heitä on eniten kurssissa hyödyttänyt. Jollekulle se on oman mainospuheen tai hissipuheen oppiminen, toiselle työhaastatteluvinkit ja kolmannelle koko kurssipolku. Osallistujilta kysytään ja he ovat myös antaneet kehittämisehdotuksia sisältöön. Tämä on tavoitekin, jotta kurssia voidaan kehittää koko Tour4Youth-projektin ajan.

Harjoitteluista vauhtia työllistymiseen ’jalka oven väliin’ -metodilla

Yhteistyössä matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan yritysten ja organisaatioiden kanssa osallistujille tarjotaan mahdollisuus harjoitteluun. Tarjolla on monenlaisia harjoittelupaikkoja ravintoloiden salitehtävistä hotellien vastaanottoon, kohdemarkkinointiorganisaatioista merelliseen matkailuun ja museoihin. Mahdollisuus kansainväliseen harjoittelukokemukseen voi houkutella joitakuita, ja Tour4Youth-projektissa se on mahdollista tuetusti – niin rahallisesti kuin henkisesti vaikkapa ongelmatilanteissa.

Nuorten ymmärrys siitä, että tässä hetkessä tehtävällä työllä voi palkita itseään tulevaisuudessa on iso rooli Tour4Youth-ohjelmassa. Osaamisen, kontaktien ja mahdollisuuksien kerryttäminen nyt tuottaa hedelmiä tai tässä tapauksessa työtä ja palkkaa tulevaisuudessa. Moninaisella yleisellä ja personoidulla viestinnällä tätä ydinviestiä viedään kohderyhmälle. Ensimmäiset neljä kuukautta ovat olleet toimintaa täynnä, ja voimme odottaa, että vauhti jatkuu koko projektin ajan heinäkuun loppuun asti 2025. Tervetuloa mukaan!

Kuvassa Tour4Youth-hankkeen verkkosivusta kuva.

Tour4Youth-uraosaamisen verkkokurssi:

Tour4Youth-harjoittelu:

  • Tour4Youth-harjoitteluohjelmaan osallistujat voivat olla 15–24-vuotiaita matkailu-, majoitus- ja ravintola-alojen opiskelijoita tai työttömiä työnhakijoita.
  • Harjoitteluita voi tehdä Suomessa, Virossa tai Latviassa.
  • Harjoittelun kesto 4–8 viikkoa projektin tukemana – jatkaakin voi!
  • Projekti tukee osallistujaa koko harjoittelun ajan – niin rahallisesti kuin henkisesti.
  • Verkkokurssi tulee suorittaa ennen harjoittelua.

Lisätietoa koko Tour4Youth-ohjelmasta ja -projektista:
Projektipäällikkö Tiina Leino, SAMK

Jaa artikkeli

Lisää uutisia

Lue myös