Kehitetään: Kansainvälinen tutkimus- ja kehittämistoiminta tuottaa ratkaisuja matkailualan kestävyyshaasteisiin
Matkailun kehittämiskeskus ratkoo vuosina 2023–2026 kestävän matkailun kysymyksiä Euroopassa. Mukana toiminnassa on 21 partneria 12:sta Euroopan maasta. Toiminnan kokonaisvolyymi on 5,3 miljoonaa euroa, josta SAMKin osuus on noin 709 000 euroa.
Keskustelu siirtymisestä kohti ekologisesti kestävää taloutta kiihtyy. Osana tätä keskustelua matkailualalta edellytetään toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tuottamalla alan tuotteita ja palveluja tavalla, joka minimoi ympäristövaikutukset. Tämän vuoksi matkailuala panostaa merkittävästi sen toiminnan kestävyyden vahvistamiseen.
Koska asia on tunnistettu yhteiseurooppalaiseksi haasteeksi, Matkailun kehittämiskeskuksen kansainvälinen tutkimus- ja kehittämistoiminta keskittyy toiminnassaan näiden ratkaisemiseen. Kehittämiskeskus on mukana vuosina 2023–2026 kolmessa projektissa eurooppalaisten matkailun katto-organisaatioiden, valtakunnallisten matkailuorganisaatioiden, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten sekä maakuntaliittojen kanssa.
Pääasiassa kyseisissä projekteissa tunnistetaan alan uusia vihreitä ammattiprofiileja, vastataan vihreiden taitojen osaamisvajeisiin, luodaan opetusmoduuleja- ja avointa oppimateriaalia näiden kehittämiseksi sekä erilaisia työkaluja alan yritysten vihreän siirtymän nopeuttamiseksi.
Aiheet ovat merkittäviä, sillä matkailualan työ on yhä vihreämpää, eli se pitää sisällään operatiivista toimintaa ja sen johtamista ympäristön suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Matkailualalle syntyy uusia ammattiprofiileja ja työnsisältöjä, jotka tavoittelevat alan ja sillä toimivien yritysten ympäristövaikutusten vähentämistä. Samalla olemassa olevat työtehtävät vihertyvät. Nämä alan ammattiprofiilit ja työnsisällöt edellyttävät vihreitä taitoja, jotka ovat avaintekijöitä alan kestävyyden takaamiseksi.
Tiesitkö?
- Erasmus+ PANTOUR on matkailualan yhteenliittymä Euroopassa, jonka tarkoituksena on löytää konkreettisia ratkaisuja ammattitaitojen ml. vihreät taidot kehittämiseksi matkailualalla. SAMK toimii yhteenliittymän partnerina koordinoiden yhtä sen työpaketeista. Mukana toiminnassa on CEHAT (ES), Federturismo Confindustria (IT), Turismo de Portugal (PT), European Tourism Association, European Federation of Rural Tourism, Hungarian Hospitality Employers’ Association (HU), Technological University Dublin (IE), Breda UAS (NL), University of Aegean (GR), Zangador Research Institute (BG), Landurlaub Mecklenburg-Vorpommern (DE) ja Gestlabor (ES).
- Erasmus+ GreenTEA -projekti lisää eurooppalaisten matkailualan tulevien ammattilaisten osaamista vihreästä matkailusta. SAMK toimii projektin partnerina koordinoiden yhtä sen työpaketeista. Mukana toiminnassa on Eszterházy Károly Catholic University (HU), Polytechnic Institute of Bragança (PT), University of Rijeka (HR), Institute of Agriculture and Tourism (HR) ja Naturthoughts (PT).
- Interreg Central Baltic Ce4Re-projekti kehittää yhteisiä ratkaisuja ravintoloiden kiertotaloussiirtymän vauhdittamiseksi keskisellä Itämerellä. SAMK koordinoi projektia ja mukana toiminnassa on Organic Food Centre (SE), Pyhäjärvi-instituutti (FI) ja Vidzeme Planning Region (LV).