Kehitetään: Uusi kansainvälinen opetussuunnitelma vastaa rannikkomatkailun kysynnän kasvuun

17.4.2023Sanna-Mari RenforsKehitetään

Euroopan pohjoiset rannikkoalueet olivat matkailun voittajia koronapandemian aikana. Näiden matkailijamäärät kasvoivat, sesongit pidentyivät ja jopa ennätyksiä rikottiin lähimatkailun kasvaessa. Moni matkailija löysi omalta alueeltaan tai omasta maastaan helmiä, joiden olemassaolosta ei aikaisemmin ollut riittävää tietoisuutta.

Latvian konsortiossa olleet henkilöt poseeraavat ryhmäkuvassa. Taustalla kalliota.
Latvian konsortio.

Matkailijoita rannikolle houkuttelevat vetovoimatekijät perustuvat vesistöalueille tyypillisiin resursseihin. Erityisesti Euroopan ns. kylmillä rannikkoalueilla matkailu keskittyy ainutlaatuisten sinisten elämysten luomiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen vesistökokemusten kautta. Kohtaamiset luonnossa, ainutlaatuiset maisemat, kulttuuriperintö ja vesistöaktiviteetit ovat syitä matkustaa alueille. Koska matkailun kehittämisen vahvuudet ja haasteet vaihtelevat toimintaympäristöittäin, tämä vaikuttaa myös alan toimijoiden tarvitsemaan osaamiseen.

Matkailun kehittämiskeskuksen koordinoimassa, kansainvälisessä Skill4CMT-projektissa (Erasmus+) haettiin ratkaisua rannikkomatkailun osaamisen kehittämiseen eurooppalaisessa yhteistyössä. Yhtenä projektin päätuloksena luotiin kansainvälinen rannikkomatkailun opetussuunnitelma, joka sisältää neljä teemaan liittyvää opintojaksoa.

Ensimmäisessä opintojaksossa tutustutaan rannikko- ja merelliseen matkailuun ilmiönä, sen resursseihin, siniseen hyvinvointiin, vesistöjen kestävään kehitykseen ja toimintaan vaikuttavaan lainsäädäntöön. Toisessa jaksossa perehdytään tarkemmin kestävään rannikko- ja merelliseen matkailuun, ilmastonmuutokseen ja kestävän yritystoiminnan kehittämiseen. Kolmannessa jaksossa puolestaan tarkastellaan matkakohteen johtamista kyseisessä toimintaympäristössä ja neljännessä jaksossa keskitytään sinisten elämysten tuottamiseen.

Opetussuunnitelmaa sekä muita hankkeen tuotoksia kuten ammattiprofiileja ja opiskelumateriaaleja voivat hyödyntää kaikki organisaatiot, jotka haluavat kehittää osaamistaan aiheesta. Matkailualan oppilaitokset voivat hyödyntää näitä opetussuunnitelmatyössään tai laatiessaan täydennyskoulutusta esimerkiksi alan yrittäjille.

Kuvituskuvaa jossa kallioinen rantamaisema.

Kannattaa tutustua myös blogikirjoituksiin, jotka avaavat rannikko- ja merellistä matkailua Suomessa, Irlannissa, Hollannissa, Virossa ja Latviassa. Vaikka kaikki kohteet sijaitsevat Euroopan pohjoisilla rannikkoalueilla, matkailun muodot eroavat näissäkin johtuen siitä, millaisena resurssina rannikko ja meri matkailussa käsitetään.

Tiesitkö tämän?

  • Latvialla on n. 500 km pitkä, hiekkainen rantaviiva, mutta Neuvostoliiton aikana (1945-1991) suuria osia tästä pidettiin strategisena sotilasalueena, joihin pääsy oli rajoitettua. Tämän seurauksena rannikkoalue on melko koskematon, väestö on melko vähäistä sekä alueella on runsaasti sotilaallista perintöä. Noin puolella alueesta on jonkinasteinen luonnonsuojelustatus.
  • Pandemian aikana Hollannissa nousi esille uusi matkailutuote ”Uitwaaien”, mikä tarkoittaa suoraan käännettynä ulkoilua tuulisissa olosuhteissa. Tämän tarkoituksena on motivoida paikallisia ja matkailijoita tutustumaan merenrantakohteisiin myös hiljaisempana talvikautena Pohjanmeren rannalla.
  • Pohjois-Virossa sijaitsee yksi maailman parhaiten säilyneistä merenalaisista kraatereista, 535 miljoona vuotta vanha. Sukeltajille Neugrundin kraatteri on kuin pieni paratiisi Itämerellä – matala tasanko ja jyrkät painumat luovat mahdollisuuksia niin harrastussukeltajalle kuin vakavallekin tutkijalle.

Jaa artikkeli

Kehitetään-sarja

Lue myös