Kahvila-Ravintola Savipakarille on myönnetty vastuullisen matkailun Sustainable Travel Finland-merkki!

21.4.2023Saila ValkeaniemiUutiset

Leineperin Ruukin alueella sijaitseva Kartanonrouvat Oy:n Kahvila-Ravintola Savipakarille on myönnetty Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki. Huhtikuussa 2023 myönnetty Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki on osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.

Kuva Savipakarin sisätiloista. Pirttipöytiä ja palvelutiski. Taustalla vanhoja leivinuuneja, joissa iso huuva.

Jokainen merkin saanut taho on täyttänyt yhteisen kriteeristön sekä tehnyt kestävän matkailun toimintasuunnitelman ja osallistunut yhteisiin valmennuksiin. Merkki on voimassa kaksi vuotta, mutta vuosittain tarkastellaan muu muassa itsearviointi ja kehitys- ja toimenpidesuunnitelma uusine tavoitteineen ja aikatauluineen. Satakunnan alueella STF-merkin ovat saavuttaneet Savipakarin lisäksi Scandic Pori ja Yyteri Resort & Camping.

Miksi kehittää vastuullisuustyötä yrityksessä?

− Halusimme olla mukana omalta osaltamme tekemässä matkailua vastuullisempaan ja kestävämpään suuntaan. Toimimme ainutlaatuisella Leineperin ruukin alueella ja ympäristö kaikkinensa on osa kestävää kulttuurihistoriaa ja asettaa toiminnallemme tiettyjä ehtoja, Kartanonrouvat Oy:n yrittäjä Terja Wahlberg kertoo.

Vastuullisuustyö on jatkuva kehittämisen prosessi, johon yrityksen koko henkilökunta osallistuu.

− Tavoitteenamme ei ole pelastaa koko maailmaa vaan omilla joskus ihan pienilläkin teoillamme voimme tehdä isoja asioita vastuullisuuden eteen. Lähiruoka, hävikin pienentäminen ja kierrätykseen panostaminen näkyvät arjen toiminnassamme. Kestävän matkailun eteen töitä tekee koko henkilökuntamme. Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä opittavaa ja kehitettävää. Nämä sertifikaatit ovat hyvä alku, Wahlberg jatkaa.

Mitä toimenpiteitä käytännössä STF-merkin saavuttaminen tarkoittaa?

STF-merkin käyttöoikeus edellyttää voimassa olevaa, auditoitavaa ympäristöalan sertifikaattia, joka Savipakarilla on Ekokompassi. Sertifikaatti on yritykselle ensisijaisesti johtamisjärjestelmä, työkalu, jonka avulla yrityksissä konkretisoidaan vastuullisuustyö yksittäisiin tekoihin, joita mitataan.

− Koko vastuullisuustyö aloitettiin nimeämällä yritykselle kestävän matkailun vastuuhenkilö. Sen jälkeen jatkettiin nykytilan analyyseilla sekä mietittiin tavoitteita ja toimenpiteitä sosiokulttuurisen, ekologisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmista. Aluksi suoritimme Ekokompassi -ympäristösertifikaatin ja sen avulla täydennettiin STF-merkkiin vaadittavat toimenpiteet. Kumpaankin merkkiin vaaditaan aika paljon erilaista dokumentaatiota, mutta monet asiat olivat jo ennestään meillä Savipakarilla olemassa ja käytössä. Tiedot toiminnasta piti kerätä ja jäsennellä yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, Wahlberg kertoo projektin toteuttamisesta.

Satakunnassa vastuullista matkailua on kehitetty Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksen hankkeissa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa jo usean vuoden ajan erilaisten koulutusten ja tietoiskujen keinoin. Savipakari on yksi syksyllä 2021 alkaneen Matkailuyritykset vastuulliselle polulle- yritysryhmähankkeen kahdeksasta yrityksestä. Hankkeessa yritykset kouluttautuvat vastuullisen matkailun osaajiksi laatimalla auditoitavat ympäristöohjelmat ja suorittamalla Sustainable Travel Finland -merkin. Hankkeeseen osallistuvat yritykset ovat Kristalliranta, Kaljaasi Ihana, Kahvila-Ravintola Savipakari, Koivuniemen Herran Farmi, Korsuretket, Krookan Plassi, Vuojoen Kartano ja Elämyspuisto Huikee.

Jaa artikkeli

Lisää uutisia

Lue myös