Kestävät urat ja hyvä uraosaaminen tähtäimessä matkailualan nuorille

19.9.2023Tiina LeinoUutiset

Työvoimavaltaiset matkailu-, majoitus- ja ravintola-alat ovat yksi suurimmista nuorten työllistäjistä. Ala on myös nuorten mielissä yksi kiinnostavimmista*. Tämän hetken haasteina ovat alan painotus lyhyisiin työsuhteisiin ja ajatus alasta opiskeluaikojen tulonlähteenä. Koronapandemia ja hyvä työllisyystilanne ovat aiheuttaneet sen, että matkailu-, majoitus- ja ravintola-aloille on haastava löytää työntekijöitä. Kolmen maan Tour4Youth-projekti tarjoaa yrityksille yhteyden alan 15-24 -vuotiaisiin nuoriin ja vastaavasti nuorille yrityksiin kestävien urien rakentamiseksi.

Kuva: Samuli Ahtiainen Photography
Kuva: Samuli Ahtiainen Photography

Kehittämisen keskiössä ovat nuorten taidot omien uriensa suunnittelussa ja johtamisessa nimenomaan matkailu-, majoitus- ja ravintola-aloilla. Tähän tarpeeseen nuorille rakennetaan laaja verkkokoulutus, jonka suorittamalla voi saavuttaa osaamismerkkejä sekä sertifikaatin osoittamaan näitä hankittuja taitoja. Näin mahdollistetaan myös osaamisen näyttäminen ansioluetteloissa, mikä edistää työllistymismahdollisuuksia. Verkkokoulutus tukee projektin mahdollistamia 4-8 viikon töitä ja harjoitteluita omassa maassa tai muissa maissa (Suomi, Viro, Latvia, Ruotsi) ohjelma-alueen sisällä (kuva 1). Kohtaamisia alan työnhakijoiden ja työnantajien kanssa luodaan paikallisissa ja Euroopan tason tapahtumissa. Toteutukset ovat ilmaisia sekä osallistuville nuorille että yrityksille.

– Nuorille on tärkeää saada uraosaamista ja hyviä työelämäkokemuksia kiinnittyäkseen aloille, joita opiskelevat tai ovat jo valmistuneet, mutta eivät ole vielä löytäneet paikkaansa työelämässä, projektipäällikkö Tiina Leino SAMKin Matkailun kehittämiskeskuksesta kertoo.

Yritykset ja matkailualan nuoret tervetulleita mukaan yhteistyöhön

– Tervetuloa mukaan kaikki matkailu-, majoitus- ja ravintola-aloilla toimivat yritykset, jotka haluavat tarjota työ- tai harjoittelupaikkoja alalle kouluttautuneille tai kouluttautuville nuorille. Vastaavasti tervetuloa mukaan nuoret, jotka etsitte työtä ja uria näiltä aloilla. Nyt on mahdollista kehittää omaa uraosaamista ja lähteä ulkomaillekin työskentelemään ohjatussa kokonaisuudessa, Leino sanoo.

Yritysten on projektin kautta mahdollista saada yhteys matkailu-, majoitus- ja ravintola-alojen nuoriin. Tarjoamalla työ- ja harjoittelupaikkoja yritykset voivat mahdollistaa näiden nuorten ammattilaisten ja opiskelijoiden integroitumisen työelämään. Työ voi olla jopa nuoren ensimmäinen työ koti- tai ulkomailla. Kansainvälisen yhteistyön luominen edesauttaa työnantajia monimuotoistamaan työyhteisöjään ja ottamaan askeleita kansainvälistyvän työvoiman kanssa.

Yhteisprojekti suomalaisten, virolaisen ja latvialaisten partnereiden kesken mahdollistaa yhteydet Keskisen Itämeren alueelle. Mukana jo olevien oppilaitosten, työvoimaviranomaisten ja aluekehittäjien verkosto mahdollistaa yhteisten tavoitteiden toteutumisen. Ohjelma-alueen yhteistyö tälläkin saralla on tärkeää, sillä alue on yhtenäinen matkakohde ja jakaa yhteiset työmarkkinat. Uudenlainen, kokonaisvaltainen lähestymistapa tarjoaa nuorille yksilöllistä ja alakohtaista tukea rajatylittävässä ja monitoimijaisessa yhteistyössä koko heidän matkansa ajan nykyisiä vakiomenettelyjä laajemmin.

Tour4Youth-projektissa kehitetään monimuotoisesti 15-24 -vuotiaiden nuorten uraosaamista ja työllistymistä matkailu-, majoitus- ja ravintola-aloilla. Tavoitteena on kestävien ja laadukkaiden urien mahdollistaminen. Toimenpiteitä ovat verkkokoulutus uraosaamisesta, yhteistyötapahtumat sekä harjoittelut kotimaassa tai ulkomailla. Yrityksillä on merkittävä rooli alan tarjoamien mahdollisuuksien konkretisoimisessa. Tour4Youth on rahoitettu Interreg Central Baltic -ohjelmasta, ja sen kokonaisbudjetti on 782 000 €. Projektin kesto on 1.8.2023 – 31.10.2025. Satakunnan ammattikorkeakoulu on projektin johtava partneri. Muut partnerit ovat Tarton ammattioppilaitos Virosta, Kurzemen aluekehittämisviranomainen Latviasta, Vidzemen ammattikorkeakoulu Latviasta ja Satakunnan TE-toimisto.

*NYT Nuorten tulevaisuusraportti on jokavuotinen kyselytutkimus, joka kartoittaa yläkoululaisen, lukiolaisen ja ammatillisen opiskelijan näkemyksiä tulevasta työelämästä. Kyselyyn vastasi keväällä 2023 yli 6 000 nuorta. Kyselyn toteutti Taloustutkimus ja se toteutettiin yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Lisätietoa kyselytutkimuksesta https://nuortennyt.fi/tulevaisuusraportti/

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Tiina Leino
tiina.leino@samk.fi
+358 50 307 7593
Satakunnan ammattikorkeakoulu / Matkailun kehittämiskeskus

Jaa artikkeli

Lisää uutisia

Lue myös