Ruokamatkailua ja lähiruokaa vatsan täydeltä

18.10.2023Teksti: Terja Wahlberg | Kuvat: Elmeri EloUutiset

Satakunta houkuttelee matkailijoita nauttimaan ainutlaatuisista makuelämyksistä Suomen länsirannikolla. Maakunta tarjoaa laajan valikoiman herkullisia paikallisia ruokia ja raaka-aineita, jotka vievät makumatkalle läpi alueen. Satakuntalainen ruokamatkailu on enemmän kuin pelkkä ateria – se on matka maakunnan ruokakulttuuriin ja paikallisiin lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin. Se on myös retki perinteisiin resepteihin tai uudella tavalla toteutettuja perinteisiä ruokia ja innostavia ruokaelämyksiä.

Asiakas maistaa lusikalla hunajaa hunajanmyyjän ulkokojussa. Myyntipöydällä hunajapurkkeja ja mehupulloja.

Satakuntalaisessa ruokamatkailussa paikallisella ja lähellä tuotetulla ruualla on iso merkitys. Parhaimmillaan lähiruoka tuodaan lähes suoraan pellolta pöytään tai lähituottajan jatkojalostuksen toimesta. Satakunta onkin elintarvikemaakuntana varsinainen makujen ruoka-aitta. Lähellä tuotetun ruuan käyttäminen ruokamatkailuyrityksissä on myös kestävää matkailua tukemalla paikallisia elinkeinoja sekä edistämällä ympäristö- ja kulttuuritietoisuutta.

Lähiruokapäivä muistuttamaan ruuan alkuperästä

Valtakunnallista lähiruokapäivää vietettiin jo kolmannen kerran tämän vuoden syyskuussa. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, mistä suomalainen ruoka tulee ja samalla tutustuttaa paikallisten lähituottajien tuotteisiin. Lähiruokapäivänä tilat ja yritykset avaavat ovensa ja samalla pääsee ostamaan tuotteita suoraan tekijöiltä itseltään ja nauttimaan herkullisesta lähiruuasta. Sen lisäksi, että ovet ovat avoinna maatiloilla ja yrityksissä ympäri Suomen, on tapahtumalla myös vuosittain eri kohteissa vietettävä avajaistapahtumansa.

Lähiruokapäivän avajaiset ja ministerin vierailu Huittisissa

Tänä vuonna tapahtuma oli satakuntalaisille erityisen merkittävä päivä, kun valtakunnallisen lähiruokapäivän avajaisia vietettiin Huittisissa Kivikylän hullunlenkin pihamaalla. Aurinkoisen syyspäivän kruunaama tapahtuma keräsi kolmisenkymmentä myyjää herkkuineen ja ruokakojuineen. Tapahtumassa käväisi noin parituhatta lähiruuasta kiinnostunutta vierailijaa. Mukaan päivään oli saatu myös maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah pitämään tilaisuuden juhlapuhe. Puheessaan hän käsitteli lähiruokaa ja korosti sen aluetaloudellista merkitystä.

Lähiruokaa ostamalla tulo jää omalle alueelleen luomalla työtä, toimeentuloa ja veroja omaan maakuntaan, ministeri painotti. Lähiruualla on monia muitakin vahvuuksia.

– Maaseudun elinvoiman vahvistaminen, toimiminen lähellä asiakasta sekä tuottaa lisäarvoa kauppojen ja ravintoloiden valikoimissa. Lähiruoka on myös osa alueellista huoltovarmuutta, ministeri jatkoi. Ministeri mainitsi puheessaan myös ruokamatkailun

– Lähiruoka on keino erottautua ja luoda matkailijoille unohtumattomia ruokaelämyksiä.

Lähiruokapäivän avajaisissa ohjelmassa oli myös lähiruoka-aiheinen paneeli, jossa ministerin lisäksi lähiruuasta olivat keskustelemassa maakunnan kansanedustajista Petri Huru (ps), Matias Marttinen (kok), Eeva Kalli (kesk) ja Juha Viitala (sd). Paneelin teemana oli Lähiruokaa pöytään, nyt ja tulevaisuudessa. Keskusteluissa esiin nousivat alkutuotannon kannattavuusongelmat, julkisen sektorin ruuanhankinnan kriteerit, hinnoitteluasiat, ruokaviennin edistäminen sekä sääntelyasiat.

Petri Huru , Matias Marttinen, Eeva Kalli ja Juha Viitala seisovat keskellä markkinahumua hymyssäsuin.

Lähiruokapäivän avajaistilaisuus järjestettiin yhteistyössä Maaseutuverkoston, Huittisten kaupungin, Kivikylän Kotipalvaamo Oy:n, Lauttakylä-lehden, Satakunnan matkailuyrittäjät Ry:n ja SAMKin Matkailun kehittämiskeskuksen hankkeiden kanssa. Lähiruokatapahtuma saanee jatkoa jossakin muodossa myös ensi vuonna.

Taste Satakunta menut ruokamatkailureiteillä

Lähiruokapäivän avajaisissa julkaistiin Matkailun kehittämiskeskuksen Gurmeeta-ruokamatkailuhankkeen ja Satakunnan keittiömestareiden yhdessä laatima herkullinen Taste Satakunta syysmenu. Taste Satakunta menuissa lähiruoka näyttäytyy perinteisten reseptien uudelleen muotoiluna. Syksyn menussa ajatukset ovat jo pikkujoulukaudessa, ja sen vuoksi pääruuaksi valikoitui satakuntalaista karamellisoitua possunkylkeä ja savunmakuista sisäfilettä. Taste Satakunta menuja voi hyödyntää myös valmisteilla olevissa maakunnan ruokamatkailureittien kohteissa. Reittejä on kehitelty yhdessä matkailuyrittäjien ja -kehittäjien kanssa ja tulossa taitaa olla ainakin arkkitehtuuria ja lähiruokaa yhdistävä reitti sekä ruukista ruukkiin reitti. Nämä kohteet sekä menut tulevat löytymään visitsatakunta.fi -sivujen Taste Satakunta sivuilta.

Tarjoilulautasella kolme Taste Satakunta menun ruoka-annosta.

Gurmeeta – Satakunnan ruokamatkailun kehittämishankkeessa päätavoitteena on nostaa ruokamatkailu Satakunnan vetovoimatekijäksi. Hanke on kaksivuotinen Maaseuturahaston rahoittama hanke, ja sitä hallinnoi SAMK, Matkailun kehittämiskeskus.

Jaa artikkeli

Lisää uutisia

Lue myös