Satakunnassa on huomattavia vahvuuksia sekä ruokakulttuurin että ruoka- ja elintarviketuotannon ja ruokaketjun suhteen. Maakunnassa on panostettu vahvasti ruokaketjun kehittämiseen, mutta ruokamatkailun näkökulmasta Satakunnan kehittäminen on jäänyt alkumetreille eikä ruokamatkailua ole nostettu maakunnan vetovoimatekijäksi.
Alueen tunnettuus ruokamatkailumaakuntana on heikko ja maakunnassa ei ole tarpeeksi huomioitu ruokamatkailun sisältämiä liiketoimintamahdollisuuksia eikä kehitetty ruokamatkailun kärkituotteita kuten muualla Suomessa. Maakunnassa ei myöskään ole strategisia kumppanuuksia tai verkostoa ruokamatkailun kehittämiseksi. Toimiala-rajat ylittävää kehittämistoimintaa ruokamatkailuun liittyen ei maakunnassa ole, vaikka tämä pitää sisällään merkittäviä mahdollisuuksia maaseudun yrittäjyydelle.
Yhteystiedot
Terja Wahlberg
Projektipäällikkö
terja.wahlberg@samk.fi
044 710 3385
Projektin tavoitteet
- Päätavoitteena on nostaa ruokamatkailu Satakunnan vetovoimatekijäksi.
- Vahvistaa Satakunnan asemaa valtakunnallisena ruokamatkailumaakuntana hyödyntäen maakunnan perinneruokakulttuuria sekä ruoan- ja elintarviketuotannon vahvuuksia.
- Edistää maakunnassa tuotettavan ruoan ja elintarvikkeiden sekä luonnontuotteiden kestävää hyödyntämistä keskeisenä osana ruokamatkailua.
- Tiivistää ruokamatkailun verkostomaista yhteistyötä Satakunnassa
- Liittää Satakunta valtakunnalliseen ruokamatkailun kehittämistoimintaan.
Käytännön toimet
- Kootaan maakunnan ruokamatkailukohteet yhteen ja tuodaan ne matkailijoille digitaalisesti löydettäviksi valmiiden reittikokonaisuuksien avulla.
- Edistetään lähiraaka-aineiden käyttöä sekä tuodaan paikallisuus ja ruokaperinteet matkailuyrittäjien palveluvalikoiman perustaksi sekä tuliaislahjavalikoimiin.
- Käynnistetään maakunnallinen ruokamatkailun kehittäjäverkosto.
- Jalkautetaan Suomen ruokamatkailustrategia Hungry for Finland infotilaisuuksien ja työpajojen avulla.
- Suunnitellaan ja toteutetaan työpajoissa lähiruoka ja maakunnan maut matkailijan lautaselle reseptien ja tarinoiden avulla
- Järjestetään ruokateemaisia tapahtumia.
- Tuotetaan viestintämateriaaleja Satakunnasta matkailukohteena korostaen ja yhdistäen ruokaa erilaisiin matkailijaa kiinnostaviin aktiviteetteihin ja sisältöihin.
Ruokatyöpajojen reseptit
Taste Satakunta - Kesän lähiruokabuffee (ohjeet n. 10 hengelle)
Taste Satakunta - Sauna/Iltapalabuffeita
Gurmeeta muualla mediassa
Huittisten lähiruokatorilla ruuan lisäksi myös käsitöitä | 5.9.2024 | Lauttakylä.fi
Taste Satakunta -kesämenu julkaistaan Terve ruoka -messuilla Merikarvialla| 5.4.2024 | SV24.fi
Terja Wahlberg haluaa ruokaperinteen matkailuvaltiksi – Ei ole yhdentekevää, mitä satakuntalaisissa ravintoloissa tarjotaan | 27.2.2024 | SV24.fi
Ruokamatkailua Satakunnassa – Trendikäs ruokamatkailija haluaa löytää paikalliset maut ja sitä myötä paikan hengen. | 14.2.2024 | SV24.fi
Ruokamatkalla Satakunnassa – Taste Satakunta | Satakunnan Viikko | sv24.fi | 5.9.2023