
Satakunnassa on huomattavia vahvuuksia sekä ruokakulttuurin että ruoka- ja elintarviketuotannon ja ruokaketjun suhteen. Maakunnassa on panostettu vahvasti ruokaketjun kehittämiseen, mutta ruokamatkailun näkökulmasta Satakunnan kehittäminen on jäänyt alkumetreille eikä ruokamatkailua ole nostettu maakunnan vetovoimatekijäksi.
Alueen tunnettuus ruokamatkailumaakuntana on heikko ja maakunnassa ei ole tarpeeksi huomioitu ruokamatkailun sisältämiä liiketoimintamahdollisuuksia eikä kehitetty ruokamatkailun kärkituotteita kuten muualla Suomessa. Maakunnassa ei myöskään ole strategisia kumppanuuksia tai verkostoa ruokamatkailun kehittämiseksi. Toimiala-rajat ylittävää kehittämistoimintaa ruokamatkailuun liittyen ei maakunnassa ole, vaikka tämä pitää sisällään merkittäviä mahdollisuuksia maaseudun yrittäjyydelle.
Yhteystiedot
Terja Wahlberg
Projektipäällikkö
terja.wahlberg@samk.fi
044 710 3385
Projektin tavoitteet
- Päätavoitteena on nostaa ruokamatkailu Satakunnan vetovoimatekijäksi.
- Vahvistaa Satakunnan asemaa valtakunnallisena ruokamatkailumaakuntana hyödyntäen maakunnan perinneruokakulttuuria sekä ruoan- ja elintarviketuotannon vahvuuksia.
- Edistää maakunnassa tuotettavan ruoan ja elintarvikkeiden sekä luonnontuotteiden kestävää hyödyntämistä keskeisenä osana ruokamatkailua.
- Tiivistää ruokamatkailun verkostomaista yhteistyötä Satakunnassa
- Liittää Satakunta valtakunnalliseen ruokamatkailun kehittämistoimintaan.
Käytännön toimet
- Kootaan maakunnan ruokamatkailukohteet yhteen ja tuodaan ne matkailijoille digitaalisesti löydettäviksi valmiiden reittikokonaisuuksien avulla.
- Edistetään lähiraaka-aineiden käyttöä sekä tuodaan paikallisuus ja ruokaperinteet matkailuyrittäjien palveluvalikoiman perustaksi sekä tuliaislahjavalikoimiin.
- Käynnistetään maakunnallinen ruokamatkailun kehittäjäverkosto.
- Jalkautetaan Suomen ruokamatkailustrategia Hungry for Finland infotilaisuuksien ja työpajojen avulla.
- Suunnitellaan ja toteutetaan työpajoissa lähiruoka ja maakunnan maut matkailijan lautaselle reseptien ja tarinoiden avulla
- Järjestetään ruokateemaisia tapahtumia.
- Tuotetaan viestintämateriaaleja Satakunnasta matkailukohteena korostaen ja yhdistäen ruokaa erilaisiin matkailijaa kiinnostaviin aktiviteetteihin ja sisältöihin.

Reseptikirja Makuja Satakunnasta ammattikeittiöille on valmistunut
Gurmeeta-Satakunnan ruokamatkailuhankkeessa tehtiin kahden vuoden aikana neljä herkullista menuuta, jotka koottiin nyt yksien kansien alle. Reseptit on muokattu ammattikeittiöihin sopiviksi resepteiksi. Kirjaa on postitettu ympäri Satakuntaa ruokapaikkoihin ja toiveissa tietenkin on, että mahdollisimman monessa paikassa päästäisiin nauttimaan satakuntalaisista lähiraaka-aineista valmistettuja ruokia.
Taste Satakunta -tarra kertoo lähiraaka-aineiden käytöstä
Ruokapaikoille ja ravintoloille on lähetetty reseptikirjan mukana myös Taste Satakunta – makuja Satakunnasta tarroja. Niiden tarkoituksena on kertoa ruokapaikan käyttävän lähiraaka-aineita ja vaikkapa niitä Taste Satakunta menujen ruokia. Tarraa voivat käyttää myös satakuntalaiset tuottajat ja jatkojalostajat omissa toimipisteissään ja tiloillaan. Ollaan ylpeitä satakuntalaisesta lähiruuasta! Mikäli et ole saanut tarraa, otathan yhteyttä projektipäällikkö Terjaan.
Ruokatyöpajojen reseptit
Taste Satakunta - Kesän lähiruokabuffee (ohjeet n. 10 hengelle)
Taste Satakunta - Sauna/Iltapalabuffeita
Gurmeeta julkaisut
Gurmeeta muualla mediassa
Satakunnan menut ilmestyivät kirjana – menuista saa ideoita myös joulupöytään | 19.12.2024 | sv24.fi
Huittisten lähiruokatorilla ruuan lisäksi myös käsitöitä | 5.9.2024 | lauttakyla.fi
Taste Satakunta -kesämenu julkaistaan Terve ruoka -messuilla Merikarvialla| 5.4.2024 | sv24.fi
Terja Wahlberg haluaa ruokaperinteen matkailuvaltiksi – Ei ole yhdentekevää, mitä satakuntalaisissa ravintoloissa tarjotaan | 27.2.2024 | sv24.fi
Ruokamatkailua Satakunnassa – Trendikäs ruokamatkailija haluaa löytää paikalliset maut ja sitä myötä paikan hengen. | 14.2.2024 | sv24.fi
Lähiruokapäivän avajaiset menestys – vatsan täydeltä herkkuja, pihan täydeltä ihmisiä | 9.9.2023 | lauttakyla.fi
Tsekkaa paikan päällä – lähiraaka-aineita juhlistava Taste Satakunta -menu julkistetaan tänään Huittisissa |9.9.2023| lauttakyla.fi
Ruokamatkalla Satakunnassa – Taste Satakunta | 5.9.2023 | sv24.fi
Laadukas lähiruoka saa juhlansa, Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia vietetään Huittisissa | 7.6.2023 | lauttakyla.fi
Taste Satakunta syysmenu Radio Porin aamussa!
Artikkeleita

